Banka hrane: Dječiji dodatak mora biti dostupan svoj djeci iz socijalno ugroženih porodica
Banka hrane Crne Gore

Međunarodni dan porodice

Banka hrane: Dječiji dodatak mora biti dostupan svoj djeci iz socijalno ugroženih porodica

Danas je Međunarodni dan porodice i obilježava se u od 1993. godine kada ga je ustanovila Skupština Ujedinjenih nacija . Ovaj dan pruža mogućnost da se, kao društvo podsjetimo uloge porodice i njenog značaja za zajednicu i pojedinca.

Prema preporukama UN porodica zahtijeva  posebnu pažnju, potrebna joj je pomoć i zaštita kako bi mogla da ispuni svoju odgovornost. Cilj obilježavanja Svjetskog dana porodice jeste afirmacija porodice i porodičnih vrijednosti, podsticanje jednakosti između polova u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi one mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici, saopštila je Banka hrane.

Kako oni navode, prema preporukama UN porodica zahtijeva  posebnu pažnju,  posebno u situaciji kada je pogođena siromaštvom, invalidnosti njenih članova i nasiljem. Za rešavanje ovih problema neophodno je uključivanje svih nadležnih institucija.

"One porodice gdje postoji problem siromaštva i u kojima se dešava nasilje i teške bolesti moraju biti briga društva a ne samo porodice. Stariji, bolesni i osobe sa invaliditetom su najčešće i žrtve svih vidova diskriminacije, a nerijetko  i porodičnog nasilja", saopšteno je.

Kako Banka hrane ističe, nedovoljno razvijeni servisi podrške starijim licima i njihovim porodicama znatno otežavaju njihov položaj i položaj porodica u kojima žive, kao i pristup pravima.Porodica, prije svega, treba da bude stabilna socijalna zajednica u kome su partneri ravnopravni, gdje postoji međusobna ljubav, poštovanje, razumijevanje  i povjerenje između njenih članova.

"Djeca su najčešće žrtve jer odrastati u siromaštvu ostavlja trajne posledice. Neka djeca pokazuju znakove agresije, nasilja a druga se povlače u sebe. Devijantna ponašanja su češća u porodicama koje ne funkcionišu na željeni način. Međugeneracijska solidarnost je dio života koji još uvijek  postoji  kod nas", saopštila je Banka hrane.

Istakli su da veliki broj mladih parova je prisiljen da živi sa roditeljima iz ekonomskih razloga. Mnogi bračni parovi životare od penzija svojih roditelja.

"Smatramo da država mora da brine i čuva porodicu mnogo bolje nego što je to sada .Neophodno je obezbijediti materijalna  sredstva za zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova . Izgradnja stanova  po povlašćenim uslovima za najugroženiji sloj društva je neminovnost", saopštili su.

Smatraju da servis socijalne zaštite mora biti na mnogo većem nivou. Potrebna je proaktivna politika zapošljavanja koja će ugroženim porodicama dati mogućnost da izvedu djecu iz siromaštva kako se ne bi javljalo ciklučno siromaštvo. Socijalna pomoć mora omogućiti ljudima dostojanstven život koji mora pratiti troškove hrane,cijena struje, vode  i najamnine stanova. 

"Dječiji dodatak bi morao omogućiti zadovoljenje  osnovnih  potreba  djeteta i biti dostupan svoj djeci  iz socijalno ugroženih porodica. Država djeci mora biti servis da budu sita, zdrava i obrazovana. Narodne kuhinje, socijalne prodavnice, pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju bez dodatnih troškova za najugroženije je opis nekih od  poslova države koja brine o materijalno ugroženoj porodici", zaključila je Banka hrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.