Od danas prestaje  zabrana ribolova na Skadarskom jezeru (FOTO)
Foto: JPNPCG

Podići nivo svijesti o zaštiti prirode

Od danas prestaje zabrana ribolova na Skadarskom jezeru (FOTO)

NP Skadarsko jezero predstavlja zaštićeno prirodno područje izuzetnih prirodnih vrijednosti koje se izdvaja od ostalih, između ostalog, veličinom vodenog tijela i bogatstvom ptičjeg i ribljeg svijeta, saopštio je direktor JPNPCG Elvir Klica.

"U cilju podizanja nivoa svijesti o značaju zaštite i održivog upravljanja ovim nacionalnim parkom, važno je isticati značaj njegovog očuvanja ne samo tokom ribolovnog zabrana, već i u periodu nakon 15. maja, kada se očekuje pojačano interesovanje posjetilaca za turističku ponudu ovog Nacionalnog parka" kazao je Klica.

Prestanak  zabrane ribolova na Skadarskom jezeru, za sportski i privredni ribolov, stupa na snagu 15.05.2018. godine. Izdavanje dozvola za obavljenje privrednog i sportskog ribolova vrši se u Upravi Nacionalnog parka na Vranjini, radnim danima od 7-15 časova, saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

„U cilju zaštite ukupnih vrijednosti, posebno ribljeg fonda, tokom ovogodišnjeg ribolovnog zabrana, posebno ističemo značaj dobre saradnje i zajedničke aktivnosti koje je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore sprovodilo sa brojnim subjektima, kao što su Granično-pomorska policija, inspekcija za slatkovodno ribarstvo i registrovana ribarska udruženja, kao i sa članovima NVO Grupe za zaštitu šarana, sportsko-ribolovnim klubovima SRK „Podgorica“ i SRK „Nikšić“, i volonterima koji su izrazili spremnost da zajedno sa Službom zaštite učestvuju u zaštiti akvatorijuma i doprinesu očuvanju ribljeg fonda“, kazao je direktor Klica.

EdukativnaradionicaCentarzaposjetioceVranjinaapril2018

Foto: JPNPCG

Kako je navedeno, shodno Izvještaju o radu Službe zaštite NP Skadarsko jezero, u periodu ribolovnog zabrana, u cilju zaštite ribljeg fonda, od 15. marta do 15. maja, Nacionalni park je izvršio ukupno 75 patrola po akvatorijumu, 25 patrola na kopnu, uz 6 asistencija pripadnika policije i 28 asistencija volontera. Podnešeno je ukupno 10 prijava od kojih je 16 lica procesuirano nadležnim državnim organima. Služba zaštite je, između ostalog, oduzela u vršenju nelegalnog ribolova: 229 ribarskih mreža, 17 mreža čuvarki (sak), 9 plovila, 9 vanbrodskih motora, 4 plinske lampe, 4 plinske boce, 5 osti, 1 led lampu, 1 električni pretvarač, 1 sondu, 2 vesla, 2 akumulatora, 8 rezervoara, 2 kišna odjela i 1 prihvatilicu.

Zakonom o slatkovodnom ribarstvu Crne Gore uređuje se način korišćenja, zaštite, očuvanja, uzgoja i ulova riba u ribolovnim vodama. Shodno Odluci o visini i načinu plaćanja naknada za korišćenje dobara Nacionalnih parkova, obavljanje djelatnosti i pružanje usluga, Dnevna sportska ribolovna dozvola za NP Skadarsko jezero iznosi 5 eura, Godišnja sportska ribolovna dozvola iznosi 100 eura, dok Godišnja sportska ribolovna dozvola za penzionere i studente iznosi 50 eura. Za sve dodatne informacije, kako je saopšteno, možete kontaktirati NP Skadarsko jezero, radnim danima od 7-15 časova na sljedeće kontakte: [email protected], 020 879 100.

Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na sve građane da se na odgovoran način odnose prema ukupnim vrijednostima zaštićenih područja i da se u cilju njihove zaštite i očuvanja suzdrže od vršenja nezakonitih radnji i aktivnosti na prostorima Parkova.

 Imajući u vidu značaj edukacije školske populacije o vrijednostima zaštićenih prirodnih područja, JPNPCG je tokom ribolovnog zabrana organizovao edukativne radionice u Centru za posjetioce na Vranjini za učenike prvog, sedmog i devetog razreda OŠ „Niko Maraš“ - Bijelo Polje (Golubovci), četvrtog razreda OŠ „Maršal Tito“, iz Ulcinja, a takođe je zanimljiva priča o ribama Jezera podijeljena i sa mališanima vaspitne jedinice „Jelena Ćetković“, JPU „Đina Vrbica“.

Skadarsko jezero, kako se navodi, predstavlja stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta od kojih su mnoge endemične. Riblju faunu Skadarskog jezera čine slatkovodne i morske vrste, kao i riblje vrste karakteristične za hladne i tople vode. U cilju zaštite prirodnog bogatstva, crnogorski dio Skadarskog jezera proglašen je Nacionalnim parkom 1983. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.