SD: Rezultatima protiv predizborne malicioznosti
Snežana Burzan i Nebojša Burzanović

Rad Kulturno informativnog centra

SD: Rezultatima protiv predizborne malicioznosti

Povodom predizbornog saopštenja "izvjesnog gospodina Femića iz partije koja ujedinjuje Crnu Goru”, a u cilju kulturne emancipacije pomenutog, Snežana Burzan i Nebojša Burzanović, kandidati za odbornicu i odbornika na listi “Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Dosljedno za Podgoricu” su naveli par činjenica vezanih za rad određenih gradskih javnih ustanova.

"Naime, kada su u pitanju rezultati KIC-a Budo Tomović u prethodne tri i po godine, umjesto insinuacija koje potpisuje Femić, ukazaćemo na sljedeće: od 2015. godine do danas, u KIC-u je realizovano ko 1300 programa, od čega su 210 premijerni; programe KIC-a pratilo je blizu 180 hiljada posjetilaca; prvi put u KIC-u su pokrenuti - kurs Crnogorsko oro, MAKADO, Crnogorska amaterska scena - CAS, KIC Škola retorike, Regionalni književni festival ‘’Literitorija’’, prvi KIC-ov teatar poezije – ’’Glasovi lavirinta’’, Škola kreativnog pisanja i mnogi drugi”, saopštili su Burzan i Burzanović.

Što se tiče sadržaja za djecu i mlade, kako su naveli, a koje pominje Femić, pokrenut je i projekat Forum mladih pisaca KIC-a, koji je do sada izdao nekoliko zbornika radova. Osim toga, kako navode, KIC je suorganizator Festivala folklora djece i mladih “Skoči kolo da skočimo” i Međunarodnog festivala lutkarstva, dok je premijerno u produkciji ustanove odigrana i predstava ‘’Kaška’’, sa tematikom iz  života i tradicije Roma,  a u kojoj osim polaznika DODEST-ove radionice glume, igrali i mladi Romi. U KIC-u se redovno igraju predstave Gradskog pozorišta i realizuju programi JU Dječiji savez. KIC je domaćin dječijeg hora Zvjezdice, polaznicima DODEST-ove Pozorišne radionice, kao i škole glume Studentski teatar.

“Na zadovoljstvo velikog broja dobronamjernih sugrađana, od novembra 2016. godine KIC je dobio biblioteku na otvorenom od tima Culture Corner portala i NVO-a Kutak. O tada je puno znanih i neznanih građana doniralo ili mijenjalo svoje knjige za neku iz biblioteke. Prije nekoliko dana nepoznati darodavac ili darodavci ostavili su sugrađankama i sugrađanima na upotrebu oko 40 naslova beletristike, djela klasične literature, brošura i časopisa na čemu im se još jednom zahvaljujemo”, saopštili su.

Kako ističu, izuzetno su ponosni na činjenicu da KIC ostvaruje kontinuiranu saradnju sa oko 100 nevladinih organizacija.

“Ovom prilikom ćemo ukazati i na određene rezultate Narodne biblioteke Radosav Ljumović. Od 2015. godine, rast je broja upisanih korisnika od 15 procenata, broja posjeta biblioteci od oko 23 procenta i broja pozajmljenih publikacija za oko 25 procenata u odnosu na 2014. godinu (preko 27 hiljada). Raznim vidovima nabavke, tokom prethodnog perioda, pribavljeno je 14.884 publikacija; kupljeno je 5.421 knjiga i 1.802 periodične publikacije”, saopštili su.

Burzan i Burzanović su takođe istakli da je kompjuterska baza podataka uvećana za 6.416 novih zapisa. Prestrukturirano je preko 178.000 jedinica bibliotečke građe. Biblioteka je samostalno ili u saradnji sa drugim institucijama, organizovala 194 različitih književnih, kulturnih, naučnih, obrazovnih i drugih manifestacija. Organizovanjem programa na platou ispred Biblioteke, u ljetnjem periodu, darovan je Podgorici još jedan prepoznatljiv prostor za raznovrsne sadržaje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.