Ljubav ima pet faza, prebrodite OVO i opstaćete
Ilustracija

Da li znate?

Ljubav ima pet faza, prebrodite OVO i opstaćete

Ljubav prolazi kroz pet faza, a samo najuporniji i najjači uspiju da savladaju treću fazu!

"Izgleda da nije čovjek mog života" – često čujemo kao opravdanje nakon neočekivanog prekida veze naših prijatelja ili poznanika. Ili, sami izgovaramo tu frazu.

A činilo se, svima unaokolo, baš kao idealan odnos. I vi ste, sigurno, tako mislili. Veoma često nije jasno zašto prava, istinska ljubav polako, ali sigurno, nestaje.

Pronašli smo objašnjenje za ovaj fenomen. Poznati psiholog Džed Dejmond, nakon 40 godina kliničkih istraživanja, došao je do zaključka da većina ljudi, zapravo, ne pronađe onu pravu osobu za sebe, „svog“ čovjeka.

Jednostavno, ne mogu izdržati pet neizbježnih faza odnosa, zaustavljajući se na trećoj.

1. Zaljubljenost je faza koju izazivaju hormoni sreće. To je doba projekcije svih vaših želja i snova za vašeg partnera. A partner, u ovom slučaju, jednostavno je savršen čovjek, bez ijedne greške. Mislite da će on uvijek ispunjavati svaku vašu želju, vjerujete u svaku njegovu izgovorenu riječ, i sanjate o vječnoj ljubavi, usput odbacujući sumnje i savjete skeptika. 

2. U ovoj fazi ljubav postaje jača, i sastanke zamjnjuje formalan zajednički život. Upoznajete više jedno drugo, počinjete uticati na sve životne aspekte partnera. To je vrijeme zajedništva i radosti. U ovoj fazi, vjerovatno,očekujete dugoočekivanu djecu, što samo ojačava vašu vezu. Osjećate se bezbjedno i poželjno. I vjerujete da ste, sigurno, pronašli "svog" čovjeka, svoju sudbinu, i nikad nećete posumnjati u to.

3. Baš ovde se ruše svi snovi. Ovo je faza kada se pojavljuje osjećaj da se emocije polako i bespovratno gase, da partner postaje nemoguće predvidiv, a njegovo ponašanje počinje da iritira. Pojavljuje se želja za pauzom u odnosu, ili čak pomisao da to, uopšte, nije bio „vaš“ čovjek. To se dešava, je l’ tako? Zašto mučiti i sebe i čovjeka, sa kojim je nekad bilo lepo. Nekad…

4. Ako ste zažmurili, a srce dobuje jednakim ritmom, sigurno prolazite treću fazu, koja donosi sljedeće: kod vas se brišu iluzije koje ste projektovali na svog voljenog. Pred vama stoji, ne onaj kojeg ste zamišljali i željeli pored sebe, već realan čovek. Vi ga primate takvog kakav jeste, prihvatate sve njegove nedostatke. Vi iscjeljujete jedno drugo i prelazite u fazu takozvane uzvišene ljubavi.

5. Sa razumijevanjem onoga, što ste se naučili, prevazišli ste vaše raličitosti i pronašli duboku, jaku vezu u vašim odnosima. Tada dolazi spoznaja da vas dvoje imate snage da se nešto promijeni u ovom svijetu. Ne samo živjeti zajedno, već živjeti zajedno zbog zajedničkog cilja. Raditi zajedno, pisati, stvarati – šta god. I kada počnete raditi i misliti kao jedna cjelina, prevazilazivši sve faze, moći ćete sa 100 odstotnom sigurnošću reći: "Ovo je čovjek mog života!"

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.