Radnički u Evropu

Kako obezbjediti radnička prava kao EU

Radnički u Evropu

Države Evropske Unije su stare kapitalističke demokratije, makar većina njih. U njima je zakonski definisano mnogo štošta što crnogorski radnici čekaju da im njihovi poslodavci učine. I da se zakonom uredi i u praksi primjeni. Ipak, crnogorske državne institucije moraju se spremati za dan kada će primjenjivati zakonodavstvo koje propisuje Unija.

“Ka EU pravilima o koordinaciji sistema socijalne sigurnosti“ naziv je projekta kojim se crnogorske institucije uče kako da obezbijede sva radnička prava svojih ali i državljana Evropske Unije koji bi mogli svoj hljeb tražiti u Crnoj Gori. U tome će ih obučavati kolege iz Hrvatske i Bugarske.

Cilj ovog projekta, normalno, koji finansira EU je da obezbijedi efikasnu primjenu sistema socijalne sigurnosti kroz jačanje administrativnih kapaciteta crnogorskih nadležnih organa i institucija. Svrha svega je da relevantne pravne tekovine u oblasti slobode kretanja radnika budu primjenjive nakon prijema Crne Gore u Evropsku uniju.

“Učešće u koordinaciji sistema socijalne sigurnosti, osim striktne primjene pravila zahtijeva i uspostavljanje prilagodljivih stuktura za efikasnu primjenu, obuku i edukaciju službenika, u cilju je implemetacije i nadzora adekvatnog funkcionisanja sistema.“ rekao je  Kemal Purišić ministar rada i socijalnog staranja, na ceremoniji otvaranja projekta.

euic1

Sad, koliko će radnika iz zemalja Evropske Unije pohitati u Crnu Goru da u njoj nađu posla lako je pretpostaviti. Sa druge strane koliko će Crnogoraca trbuhom za kruhom vidjeće se. Za njih je bitno da EU regulative o koordinaciji obuhvataju sve djelove socijalne sigurnosti, odnosno penzijsko ivnalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje za nezaposlene kao i za porodicu.

“Još mnogo toga ima da se uradi kako bi ste bili spremni za Evropsku Uniju ali tu je i pomoć koju Unija daje. Pomoć Vladi u njenim naporima da se pripremi za slobodno kretanje radnika na tržištu rada EU pružiće eksperti iz Hrvatske i Bugarske. Oni će pružiti tehničku pomoć kako bi se poboljšali administrativni kapaciteti crnogorskih institucija da efikasno primjenjuju koordinisane šeme sistema sigurnosti, kada jednom postanete članica Unije”naveo je predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Hermann Spitz.

Projekat u ovoj oblasti ima za cilj promociju slobode kretanja radnika, što je jedna od četiri slobode u okviru EU, najvažnija za građane i predstavlja inicijativu za ohrabrivanje sistema socijalne sigurnosti Crne Gore u pripremi za buduću koordinaciju sistema socijalne sigurnosti.

„Osim ovoga planirano je uvođenje evropske zdravstvene kartice koje predstavlja takođe jedno važno pitanje iz poglavlja 2, Sloboda kretanja radnika, pa će se ovim projektom stvoriti podrška u izradi studije izvodljivosti o uticaju uvođenja ove kartice na finansije.“ kazala je Ljiljana Simović pregovarač za Poglavlje 2, koje se bavi ovom problematikom.

U koordinaciju šema socijane sigurnosti biće uključen veliki broj institucija: Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Fond za zdravstveno osiguranje, Zavod za zapošljavanje i biroi rada, Centri za socijalni rad i na kraju Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministartvo zdravlja. Još samo da se učlanimo…

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.