Ponedjeljak najkrvaviji dan za Palestince od početka sukoba u pojasu Gaze
Foto: AA

Stradalo je 58 ljudi, dok je 2.700 ranjeno

Ponedjeljak najkrvaviji dan za Palestince od početka sukoba u pojasu Gaze

Raste broj poginulih učesnika protesta kod granične ograde između Izraela i pojasa Gaze, održanog u vrijeme otvaranja američka ambasada u Jerusalimu.

Prema najnovijim podacima, stradalo je 58 ljudi, dok je 2.700 ranjeno, saopštili su zvaničnici u palestinskom Ministarstvu zdravlja. Kako navode, učesnicima protesta rane su nanijete bojevom municijom, suzavcem i drugim sredstvima.

Sa ovim brojem žrtava, ponedjeljak je najkrvaviji dan za Palestince od početka sukoba u pojasu Gaze 2014. godine između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela, prenosi Rojters. 

SAD su juče zvanično otvorile ambasadu u Izraelu koja je premještena iz Tel Aviva u Jerusalim. 

Izraelska vojska je taj dan bacala pamflete kojima je poručila da će "reagovati na svaki pokušaj oštećenja bezbjednosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu", prenio je AP. 

Većina učesnika protesta su potomci izbjeglica ili izbjeglice koje su protjerane u pojas Gaze tokom rata na Bliskom istoku 1948, nakon formiranja Izraela kao države. 

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sjednicu na kojoj će razgovarati o dešavanjima duž granice Gaze i Izraela. 

Održavanje sjednice prvo je zatražio Kuvajt, dok je predstavnik Palestine pri UN zatražio da Savjet bezbjednosti osudi ubijanje Palestinac, prenosi AP. 

S druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Savjeta bezbjednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.