Lavrov: Palestinsko-izraelsko pitanje može se riješiti direktnim dijalogom
Foto: AA

Lavrov: Palestinsko-izraelsko pitanje može se riješiti direktnim dijalogom

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izjavio da Moskva "negativno ocjenjuje" otvaranje ambasade SAD-a u Jerusalimu, dodajući da se palestinsko-izraelsko pitanje može riješiti direktnim dijalogom.

"Nije moguće jednostrano revidirati sporazume utvrđene odlukama međunarodne zajednice", rekao je Lavrov novinarima poslije sastanka s ministrom vanjskih poslova Egipta Samehom Šukrijem u Moskvi.

Naglasio je značaj statusa Jerusalima u kontekstu rješavanja palestinsko-izraelskog pitanja.

"Rusija je bezbroj puta predlagala vođenje direktnog dijaloga među stranama. Naši prijedlozi su još uvijek na snazi", kazao je ruski šef diplomatije.

Šukri je istakao da su jednostranom odlukom SAD-a prekršeni međunarodni sporazumi kao i sporazumi između Izraela i Palestine.

"Status Jerusalima moraju odrediti Izrael i Palestina. Ovo je krajnje osjetljivo pitanje", rekao je Šukri.

Dodao je i kako će ovakva odluka SAD-a negativno uticati na mirovni proces kao i na dijalog između dviju strana.

Podsjetimo, svečanom ceremonijom danas je u popodnevnim satima otvorena američka ambasada u Jerusalimu.

Dok je trajala svečana ceremonija, Palestinci su u blizini ambasade održali proteste tokom kojih je izraelska policija intervenisala gumenim mecima i suzavcem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.