Eurosuper od ponoći skuplji 6 centi
ilustracija

Poskupljenje benzina

Eurosuper od ponoći skuplji 6 centi

Eurosuper 95 i 98 od ponoći će poskupiti po šest centi, dok će cijena eurodizela ostati nepromijenjena, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Cijena eurosupera 95 i 98 će u naredne dvije sedmice iznositi 1,37 eura, odnosno 1,41 eura.

Cijena eurodizela ostaće nepromijenjena na 1,23 eura, kao i lož ulja za veleprodaju, koja će i narednih 15 dana iznositi 1,2 eura, prenosi Rtcg pozivajući se na agenciju Mina biznis.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 1. maja, kada su eurodizel i lož ulje za veleprodaju poskupili po tri centa.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Iz Ministarstva je saopšteno da će, saglasno Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun obaviti 28. maja, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 29. maja.

Jačanje dolara u odnosu na euro, kao i rast vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi uzrokovali su poskupljenje benzina u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

"Uvozna cijena po litru, odnosno vrijednost naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i odnos eura prema dolaru, dominantno definišu nabavnu cijenu naftnih derivata. Prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, prilikom obračuna uzima se u obzir prosječna vrijednost naftnih derivata u obračunskom periodu, što znači da nabavna vrijednost određuje nivo korekcije", kazali su agenciji Mina biznis predstavnici ministarstva.

Oni su dodali da je prethodni period karakterisala nestabilnost međunarodnog tržišta naftnih derivata, što dominantno utiče na promjenu cijena goriva u Crnoj Gori i regionu.

Prema riječima predstavnika ministarstva, od daljeg kretanja cijena naftnih derivata na Platt's kotacijama zavisiće eventuelno poskupljenje ili pojeftinjenje goriva u Crnoj Gori.

Iz ministarstva su naveli da, prema pisanju svjetskih medija, analitičari tržišta nafte predviđaju nalet nestabilnosti primarno kao posljedicu odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da ponovo nametne sankcije Iranu.

Mina biznis/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.