Urađena  ekshumacija: Tužilaštvo tražilo obdukciju zbog smrti porodilje

Urađena ekshumacija: Tužilaštvo tražilo obdukciju zbog smrti porodilje

Tužilaštvo je tražilo obdukciju u okviru istrage smrti Ulcinjanke Naide Alović (32), koja je preminula u Kliničkom centru u noći između 1. i 2. maja, iako je to porodica ranije odbila.

Prema informacijama “Vijesti”, na osnovu rješenja sudije za istrage, ekshumacija je urađena u četvrtak - skoro deset dana nakon smrti porodilje. Rezultati bi trebalo da budu poznati tokom sedmice.

Alović je preminula četiri sata nakon što je rodila zdravu djevojčicu. Porodica je odbila obdukciju i na to je imala pravo, osim u slučaju da sud, odnosno policija i tužilaštvo, procijene da je neophodno provjeriti razlog smrti. U ovom slučaju, to nije traženo.

Prema zakonu, obdukciji obavezno podliježe leš lica umrlog u zdravstvenoj ustanovi, ako nije utvrđen tačan uzrok, na zahtjev doktora medicine koji je liječio umrlo lice, lica donesenog u zdravstvenu ustanovu čiji je uzrok smrti nepoznat, na zahtjev doktora medicine određenog za utvrđivanje uzroka smrti ili člana porodice umrlog lica, ako to zahtijeva istražni organ zato što postoji sumnja da je smrt nastupila izvršenjem krivičnog djela ili u vezi sa izvršenjem krivičnog djela, ako smrt nastupi tokom dijagnostičkog ili terapijskog zahvata...

Naidin suprug Arjan kazao je tada da su ljekari učinili sve što je u njihovoj moći. Dodao je “da je tako sudbina htjela” i naveo da doktorima i sestrama duguje zahvalnost.

Međutim, Naidin brat Rifat Đeljošaj javno je iznio sumnju da su ljekari savjesno postupali prema njegovoj sestri i da su uradili sve da je sačuvaju od fatalnog ishoda. On je zbog toga salušan u podgoričkoj policiji gdje je ispričao da je Naida u KBC bila skoro cijelu sedmicu prije porođaja, da je imala težak prvi porođaj 2011. godine, nakon čega je jedva ostala živa i da je tražila carski rez, ali da su ljekari uprkos svemu tome, odlučili da je porode normalnim putem.

Naida se porodila više od mjesec ranije od predviđenog termina.

Komplikovani operativni zahvat nakon porođaja, kako je ispričao Đeljošaj, zbog obilnog krvarenja nije uspio, uprkos naporima ljekara da joj spasu život. Naveo je da je beba dobro i da je još pod tretmanom medicinskog osoblja Kliničkog centra.

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.