Jednostavna riječ koja nervira roditelje pokazuje da je dijete pametno
Ilustracija

Jednostavna riječ koja nervira roditelje pokazuje da je dijete pametno

Dijete vas stalno zapitkuje i više ne znate šta da mu odgovorite kada vas po hiljadu i prvi put pita – Zašto? Ta jednostavna riječ često nervira roditelje, ali je važno da znate da je baš ona prvi signal da je vaše dijete jako pametno.

Djecu koja stalno postavljaju takva pitanja treba podsticati, kažu istraživači, s obzirom na to da su oni ti koji žele da učestvuju u razgovoru, a najvjerovatnije je da će takva djeca imati bolje rezultate u školi.

Studija u kojoj je učestvovalo 6.200 djece predškolskog uzrasta je pokazala da su najviše fokusirani na času bili ono koji su često postavljali pitanja, a oni su postigli i bolje rezultate u čitanju i matematičkim testovima.

Djeca iz manje povlašćenog okruženja su imala lošiju koncetraciju.

"Promovisanje radoznalosti kod djece, posebno kod one iz okruženja koje je ekonomski ugroženo, može biti važan i nedovoljno prepoznatljiv način za rješavanje nedostatka ostvarenja", kaže autor studije doktor Prači Šah sa Univerziteta u Mičigenu.

"Udruživanje radoznalosti sa akademskim dostignućima je veće kod djece sa niskim socioekonomskim statusom", kaže doktor Šah.

Istraživači su slali upitnike roditeljima 6.200 djece, roditelji su trebali da opišu nivo radoznalosti svoje djece u periodu kada su imali devet mjeseci, dvije godine i oko pet godina – kada su započeli učenje.

Djeca koja su pokazala najviši stepen radoznalosti imala su bolje rezultate u ranim školskim testovima.

Postoji nekoliko dokaza da je radoznalost poželjnija kod djece iz bogatih porodica, što može pomoći da kasnije budu manje privilegovani učenici, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu „Pediatric Research“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.