Poljska: Poslanici smanjili sebi plate za 20 odsto
Parlament Poljske

Poljska: Poslanici smanjili sebi plate za 20 odsto

Poljski poslanici izglasali su noćas na inicijativu lidera poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog u Sejmu parlamenta smanjenje osnovnih poslaničkih plata bez minulog rada za 20 odsto, dok svota za troškove ostaje nepromijenjena, uprkos bojkotu opozicije.

Prema novom zakonu poljski poslanici dobijaće 80 odsto plate koja je po sistematizaciji predvidjena za državne podsekretare, dok će za troškove dobijati 25 odsto plate državnog podsekretara, prenosi Beta.

Sada, prije smanjenja, osnovna plata poljskog poslanika iznosi oko 2.400 eura, a još 600 eura dobijaju mjesečno kao paušal za troškove.

Za zakon je glasalo 240 od 460 poslanika, dvoje je bilo protiv, petoro se suzdržalo dok su poslanici sve tri stranke opozicije demonstrativno odbili da glasaju jer optužuju Kačinjskog i vladajuće konzervativce da poslanicima smanjuju plate kako bi zataškali skandal sa ogromnim premijama i nagradama za ministre koje je sebi za prošlu godinu podijelila konzervativna vlada bivše premijerke Beate Šidlo.

Prema proračunima lista Gazeta viborča, ministri i njihovi zamjenici dobili su prošle godine premije u vrijednosti od ukupno 1,2 miliona eura, što je daleko više nego što su ikada isplaćivale svojim ministrima kao nagradu za dobar rad prethodne poljske vlade.

Zbog ogročenja Poljaka da vlada koja se predstavlja kao pokorni i skromni službenik građana i društva istovremeno dijeli sebi 1,2 milion eura vladajuća partija izgubila je čak 12 odsto povjerenja u anketama raspoloženja birača, posebno nakon odlučne izjave bivše premijerke Beate Šidlo da su ministri i ona jednostavno te pare zaslužili.

"Šakom o sto" lupio je u aprilu lider konzervativaca Kačinjski i natjerao je bivšu premijerku i njene ministre i njihove zamjenike da premije koje su dobili pošalju u dobrotvorne svrhe i najavio smanjenje poslaničkih plata.

"Pred izbore sam rekao da se u politiku ne ide zbog para. Društvo očekuje skromnost. Ako neko odbije da podrži zakon o smanjenju poslaničkih zarada, gubi mogućnost da se nađe na kandidatskoj izbornoj listi. Gubi šansu da učestvuje u politici", kazao je početkom aprila lider PiS Jaroslav Kačinjski.

Poslanici su glasovima vladajuće stranke odbacili juče sve amandmane opozicije, kako ozbiljne, da se poslanička plata koeficijentima veže za prosječnu platu, tako i one ironične da se svede na nulu i da poslanici ne dobiju ni jedan jedini zlot.

"Svojom populističkom igrom želite da odvratite pažnju od svojih afera. Vaši ministri su uzeli te premije a vi sada želite da kažnjavate nas. Ako želite da bude skromno onda prestanite da razbijate vladine limuzine", kazao je poslanik opozicione stranke Savremena Kšištof Truskolaski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.