Konjević: Za rješavanje problema u Bijelom Polju potrebna odgovorna vlast
Željko Konjević

Nastaviće započetu borbu za promjene

Konjević: Za rješavanje problema u Bijelom Polju potrebna odgovorna vlast

Socijaldemokratska partija na predstojeće lokalne izbore u Bijelom Polju izlazi sa listom kandidata koji su spremni da nastave započetu borbu za promjene, koje će neizostavno doći nakon demokratske smjene otuđene partijske elite, saopštio je Željko Konjević, odbornik SDP u SO Bijelo Polje.

SDP-u nije preokupacija vlast po svaku cijenu, vlast radi vlasti, već vlast kao mogućnost i potreba da se hitno rješe nagomilani problemi u bjelopoljskoj opštini, smatra Željko Konjević.

Bijelo Polje je, kako je naveo, od potencijalno regionalnog centra sjevera, nebrigom aktuelne vlasti, postalo grad koji sa kartom u jednom smjeru napuštaju mahom mladi i stručni ljudi. U vrhu je po broju nezaposlenih, siromaštvu, sa najmanjom prosječnom platom (uz Petnjicu i Andrijevicu) a u odnosu na visinu budžeta najzaduženija opština u Crnoj Gori.

"Sanacioni plan koji je usvojila vlast u drugoj polovini 2015.god. nije dao očekivane rezultate pa je više nego očigledno da neodgovorna, nelegitimna i rasipnička vlast ne može da stabilizuje opštinske finansije. Tokom cijelog četvorogodišnjeg mandata hronična nelikvidnost je bila osnovna legitimacija lokalne vlasti. Plate su zaposlenima isplaćivane uz kašnjenje 5-6 mjeseci, bez poreza i doprinosa od jula 2016", navodi Konjević.

Kako dodaje, enormno kasne isplate socijalnih davanja, uplate NVO za projektne aktivnosti, studentske stipendije, isplata sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede, servisiranje potreba za rad 38 mjesnih zajednica, finansiranje projekata za ruralni razvoj, obaveze prema dobavljačima, uplate korisnicima budžeta za programske aktivnosti, ugovorene obaveze na ime javnih radova…

"Preduslov rješavanja brojnih problema je formiranje poštene, stručne i nekorumpirane vlasti koja će raditi u interesu svih građana Bijelog Polja. Katastrofalna finansijska situacija zahtijeva da se pod hitno napravi sanacioni plan za konsolidaciju javnih finansija u Opštini. Neophodno je realno planirati budžet, povećati učešće sopstvenih prihoda u ukupnom budžetu kroz efikasniju naplatu izvornih prihoda od pravnih i fizičkih lica, istovremeno je neophodno svesti rashode na najmanju moguću mjeru. Takođe je neophodno voditi opreznu politiku ugovaranja budućih obaveza", saopštio je.

Kako je istakao, jedna od mogućih mjera je smanjenje broja funkcionera najmanje 60% što bi dalo izuzetne finansijske efekte koji se mjere stotinama hiljada eura na godišnjem nivou. Bijelom Polju je potrebna domaćinska, odgovorna i transparentna vlast koja se neće rasipnički ponašati i trošiti novac svih građana radi očuvanja vlasti partijske elite. Smjena otuđene i bahate vlasti je jedini način da se zaustavi dalje propadanje i da Bijelo Polje krene putevima razvoja i tako postane poželjno mjesto za život dostojan čovjeka, gdje će svi građani imati mogućnost da rade i da pristojno žive od poštenog rada.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.