Rusija prvi put pokazala najmodernije naoružanje, Putin: Rusija spremna za ravnopravno partnerstvo (FOTO)
Foto:Sputnjik

Parada u Moskvi

Rusija prvi put pokazala najmodernije naoružanje, Putin: Rusija spremna za ravnopravno partnerstvo (FOTO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je na vojnoj paradi na Crvenom trgu povodom Dana pobjede rekao da je Rusija otvorena za dijalog o svim pitanjima obezbjeđivanja globalnog mira.

Obraćajući se vojnim veteranima, učesnicima parade i zvanicama među kojima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanjahu, Putin je kazao da je Rusija spremna za konstruktivno i ravnopravno partnerstvo radi postizanja mira i napretka na planeti.

Naveo je da je prije 73 godine slomljen nacizam i da je došao kraj zvjerstvima i zločinima nacista.

Kritikovao je pokušaje prekrajanja istorije i rekao da Rusija to nikada neće dozvoliti.

"Uvijek ćemo biti ponosni na to što Sovjetski Savez nije pokazao strah i nije povio kičmu pred neprijateljem kad su mnoge države priznale kapitulaciju ili pristale na direktnu saradnju sa nacistima", rekao je Putin, prenosi Beta.

Do zahlađenja odnosa Moskve i Zapada 2014. godine, tradicionalnim vojnim paradama na Crvenom trgu prisustvovali su mnogi evropski lideri, a ove godine od stranih zvaničnika prisutni su samo Vučić i Netanjahu.

Rusija prvi put pokazala najmodernije naoružanje 

 U vazdušnom dijelu parade učestvovalo je 75 posada operativno-taktičkog, vojno-transportnog i vojnog vazduhoplovstva.Centralnim moskovskim trgom paradiralo je oko 13.000 vojnika, prikazano više od 150 komada savremenog naoružanja i vojne tehnike, kao i 75 aviona i helikoptera.

U predstavljanju borbenih vozila, prikazan je tenk T 34-85, glavni sovjetski tenk u Drugom svjetskom ratu, kojim je sovjetska vojska ušla u Berlin, kao i tenk pete generacije "armata".

Predstavljena su i vozila vazdušnih desantnih snaga, samohodne haubice, raketni bacači, buk sistemi. Na paradi je prikazan i robotizovani tenk "uran 9" i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji, prenose Novosti.

Na vojnoj paradi je predstavljen i "robotizovani diverzant", vozilo "uran 6", koje se koristi za čišćenje mina. Ovo vozilo takođe se vozi daljinski, a domet mu je do jednog kilometra. Prvi put na paradi prikazan je i terenski pješadijski bagi, namijenjen za sve terene. Vozilo AM-1 ima dva sjedišta za ruske vojnike, a dizajnirano je za pešadiju ili specijalne jedinice za primjenu tokom operacija na nepristupačnim terenima, navodi Bi-Bi-Si.

Prikazan je i novi dron "Korsar", koji se može koristiti za raketne napade, izviđanje i prenos zaliha. "Korsar" ima domet veći od 160 kilometara, autonomiju leta od 10 sati, a može letjeti na visinama do šest kilometara.Uslijedio je i prelet helikoptera, posle čega i prelet bombardera i lovačkih aviona.

Na nebu iznad Moskve su strateški raketni nosači Tu-160, Tu-95MS, bombarderi dugog dometa Tu-22MZ, avioni-tankeri Il-78, vojno-transportni avioni Il-76MD, lovci Su-35, Su-30SM, "mig 29", presretači "mig 31BM", lovci-bombarderi Su-34, bombarderi Su-24M, jurišni avioni Su-25.

Prikazan je i stelt lovački avion pete generacije, ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva, "suhoj 57" (poznat i kao T-50), navodi Bi-Bi-Si, dodajući da se i ovaj avion dokazao na ratištu u Siriji.

Avioni "mig 31" preletjeli su Moskvu noseći nove hipersonične protivbrodske rakete "kinzal", koje mogu uništiti i nosače aviona.

Foto:Sputnjik

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.