Tusk i Cerar podržali evropsku perspektivu Balkana
Tusk i Cerar

Tusk i Cerar podržali evropsku perspektivu Balkana

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i slovenački premijer Miro Cerar izrazili su u Ljubljani podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Tusk koji je počeo posjetu Sloveniji razgovarao je s Cerarom o samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja, o junskom sastanku lidera zemalja EU, o pitanju migracija i politici azila, prenosi Hina.

Tusk je novinarima rekao da samit u Sofiji treba iskoristiti da se "ponovo naglasi evropska perspektiva regiona" i dodao da "sigurnost na Balkanu znači i sigurnost u Evropi". 

Cerar se založio da zemlje Zapadnog Balkana postanu punopravne članice Unije kada ispune potrebne uslove. 

Slovenački premijer je rekao da je potreban usklađen pristup cijele EU problemima migracija i politike azila. 

On je naveo da je Slovenija zabrinuta što se broj migranata koji se kreću takozvanom balkanskom rutom "znatno" povećava i da je potrebna zajednička reakcija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.