Ovoreni dani u Zavodu za metrologiju za učenike osnovnih i srednjih škola
Ilustracija

Ovoreni dani u Zavodu za metrologiju za učenike osnovnih i srednjih škola

Zavod za metrologiju od 7. do 25. maja organizuje „Otvorene dane“ za učenike osnovnih i srednjih škola.

Predviđeno je, da u tom periodu, laboratorije Zavoda za metrologiju posjeti oko 800 učenika iz  osam osnovnih i četiri srednje škole iz Podgorice, Nikšića, Herceg Novog, Cetinja, Berana, Rožaja i Žabljaka.

„Otvoreni dani“ organizuju se u okviru proslave Svjetskog dana metrologije koji se, u više od 80 država, obilježava 20. maja, saopšteno je iz Zavoda za metrologiju.

Svjetski dan metrologije, ove godine, obilježava se temom „Konstantna evolucija“ Međunarodnog sistema jedinica (SI).

"Tema je odabrana jer se u novembru 2018. očekuje jedna od najvećih promjena Međunarodnog sistema jedinica (SI) od njegovog usvajanja. Naime, na zasijedanju Međunarodnog komiteta za tegove i mjere, u oktobru 2017., usvojena je rezolucija kojom se preporučuje promjena definicija četiri osnovne jedinice Međunarodnog sistema jedinica (SI) - kilograma, ampera, kelvina i mola. U izmijenjenom Međunarodnom sistemu jedinica, kilogram, amper, kelvin i mol biće redefinisani u pogledu konstanti. Rezultat te promjene biće jednostavnija definicija cjelokupnog Međunarodnog sistema jedinica i napuštanje definicije posljednje jedinice koja se zasniva na materijalnom artefaktu – međunarodnom prototipu kilograma. Preostale tri osnovne jedinice – metar, sekunda i kandela, već su definisane na osnovu konstanti. Navedene promjene će stupiti na snagu 20. maja 2019., na dan obilježavanja Svjetskog dana metrologije",, navodi se u saopštenju.

Iz Zavoda podsjećaju da je prošle godine tokom „Otvorenih dana“, laboratorije Zavoda za metrologiju posjetilo 500 učenika iz osam osnovnih i šest srednjih škola.

"Učenicima će, osim promjene u definicijama Međunarodnog sistema jedinica, biti predstavljeni državni etaloni i prisustvovaće jednostavnijim postupcima mjerenja u nacionalnim kalibracionim laboratorijama za oblast metrologije mase, pritiska, dužine, električnih veličina, temperature, vremena i frekvencije, zapremine, kao i u Laboratoriji za električnu snagu", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.