Vjernici danas slave Đurđevdan: Ako na ovaj dan ne grane sunce, to može da znači samo jedno
Foto: georgios.info

Običaji i vjerovanja

Vjernici danas slave Đurđevdan: Ako na ovaj dan ne grane sunce, to može da znači samo jedno

Đurđevdan je praznik koji se smatra za granicu između zime i ljeta, vezano za ovaj dan postoje običaji koji su se poštovali od davnina, a praktikuju se i danas za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre usjeve.

Đurđevdan je praznik sa jako puno narodnih običaja vezanih za njega i magijskih radnji za zaštitu, zdravlje i plodnost, koje se tog dana obavljaju.

Običaji i vjerovanja srpskog naroda vezana za Đurđevdan su u narodu svakako postojali i prije nego što je primljeno hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mjesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.

Vjerovalo se da ako je na Đurđevdan vedro da će biti plodna godina, a ako na ovaj praznik i sjutradan bude padala kiša da će ljeto biti sušno.

Na đurđevdanskim urancima se mladi opasuju vrbovim prućem "da budu napredni kao vrba", kite zdravcem "da budu zdravi kao zdravac", koprivom "da kopriva opeče bolesti sa njim", i selenom "da im duša miriše kao selen".

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski  Amfilohije sa sveštenstvom povodom krsne slave svetorodne loze Petrovića-Njegoša služio je Svetu službu Božiju u crkvi Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija u selu Erakovići na Njegušima.

Takođe, na praznik Svetog pobjedonosca i velikomučenika Georgija - Đurđevdan, biće održane tradicionalne Đurđevdanske svečanosti u manastiru Đurđevi Stupovi kod Berana.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.