Brza hrana  udvostručuje opasnost od neplodnosti kod žena
Foto: Ilustracija

Izuzetno bitno voditi računa o ishrani

Brza hrana udvostručuje opasnost od neplodnosti kod žena

Redovno konzumiranje brze hrane udvostručuje opasnost od neplodnosti kod žena, pokazalo je istraživanje australijskih naučnika.

Uz to je ustanovljeno i da nekonzumiranje ili rijetko konzumiranje voća povećava rizik od neplodnosti, a svakodnevno konzumiranje više porcija voća skraćuje vrijeme potrebno da žena zatrudni.

"Sve što jedete krvotokom stiže do jajašca i može uticati na to hoće li ono biti oplođeno", kažu australijski naučnici.

Ishrana bogata masnoćama, šećerom i solima može značajno uticati na promjene u organizmu. Dodaju i da je hrana koja se konzumira sve zagađenija i hemijski procesuirana, što direktno utiče na plodnost.

Dr Radž Matur, sekretar Britanskog udruženja za fertilitet, koji nije učestvovao u studiji, kaže da su rezultati korisni "kliničkim stručnjacima i ženama koje nastoje da zatrudne".

Matur je naveo da je studija u širem smislu pokazala da hrana i prehrambene navike utiču na plodnost.

"Glavna je poruka studije da je procesuirana hrana vrlo loša, a svježe voće i povrće direktno dobro za podsticanje plodnosti", dodaje se.

U studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Human Reproduction", učestvovalo je gotovo 5.600 žena starosti od 18 do 43 godine s područja Australije, Novog Zelanda, Velike Britanije i Irske. Sve su bile u vrlo ranom stadiju prve trudnoće.

U anketi su morale da odgovore na nekoliko pitanja o načinu ishrane u mjesecu koji je prethodio začeću, kao i koliko im je vremena trebalo da zatrudne od prvih nastojanja.

Više voća, manje brze hrane

Parovi se smatraju neplodnim kada ženi ne uspijeva da zatrudni u roku od godinu dana od prvog pokušaja, podsjeća se u studiji. I premda su sve žene koje su učestvovale u studiji bile trudnice, osam posto ih je bilo u kategoriji neplodnih, jer im je trebalo više vremena da zatrudne.

"Ustanovili smo da je najviše vremena da zatrudne trebalo ženama koje su jele manje voća", kazala je glavna autorka studije Kler Roberts sa australijskog Instituta za istraživanje Robinson pri univerzitetu u Adelaidi.

Pokazalo se da su žene koje su često konzumirale brzu hranu, poput hamburgera, pice, gotovih pohovanih krilaca i čipsa četiri ili više puta nedjeljno, zatrudnele prosječno mjesec dana nakon žena koje nikada nijesu jele fast food, prenosi Hina.

Premda studija nije trebalo da pokaže zbog čega brza hrana 'usporava' vrijeme potrebno da žena zatrudni, ranija su istraživanja pokazala da masne kisjeline iz ženinog krvotoka mogu uticati na kvalitet ženinih jajnih ćelija.

Naučnici su savjetovali ženama da se, ako imaju problema s plodnošću okrenu sljedećim namirnicama: povrću, voću, cijelim žitaricama, sjemenkama, mahunarkama, orašastim plodovima, zdravim masnoćama (onima iz maslinovog ulja), mlijeku i mliječnim proizvodima.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.