NATO: Osiromašeni uranijum nije bio uzrok trajnih zdravstvenih rizika na Kosovu
Foto: Ilustracija

Posljedice NATO bombardovanja

NATO: Osiromašeni uranijum nije bio uzrok trajnih zdravstvenih rizika na Kosovu

Osiromašeni uranijum tokom sukoba na Kosovu nije bio uzrok trajnih zdravstvenih rizika, rekli su iz NATO-a povodom predloga predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković da se formira komisija za istragu posljedica NATO bombardovanja 1999. godine.

NATO se bavio uticajem osiromašenog uranijuma prije 19 godina, kada je formiran poseban komitet, prenijela je regionalna televizija N1.

"Komitet je, na osnovu nezavisnih dokaza, došao do zaključka da osiromašeni uranijum tokom sukoba na Kosovu nije bio uzrok trajnih zdravstvenih rizika. Program UN za životnu sredinu u svom izvještaju iz 2001. godine isto tako je zaključio da lokacije sa osiromašenim uranijumom nijesu značajne po pitanju rizika po zdravlje ljudi. To su naučne činjenice", naveo je NATO.

Gojković je danas Skupštini Srbije uputila Prijedlog o obrazovanju komisije za istragu posljedica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posljedice izazvane upotrebom projektila sa osiromašenim uranijumom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.