Zabrana pušenja u kolima, kazne do 100 eura, policija i ne mora da zaustavlja vozača
Foto: Ilustracija

Austrija

Zabrana pušenja u kolima, kazne do 100 eura, policija i ne mora da zaustavlja vozača

U Austriji je stupila na snagu zabrana pušenja u automobilima kada se voze djeca ili mlađi od 18 godina.

Za kršenje ovog propisa predviđena je kazna do 100 eura, a u slučaju ponavljanja nepoštovanja istog propisa policija može izreći kaznu u visini do 1.000 eura. Od zabrane su izuzeta jedino taksi vozila.

Prve nedjelje maja biće korišćene kao faza privikavanja na novi propis, pa će policija samo izricati opomene, ali ne i kažnjavati, a kazne će se izricati od 1. juna.

Austrijski automoto klub OeAMTC smatra da će biti problematična kontrola zabrane pušenja u kolima kada se voze djeca, a posebno je problematično što zakon predviđa da policija ne mora zaustaviti vozača, već može, ako uoči takav prekršaj, da pošalje kaznu na kućnu adresu, prenosi Tanjug.

"Postaje problematično ako neka druga osoba, ne vozač, puše, jer njene podatke vlasnik vozila ne mora dati", upozorava glavni pravnik OeAMTC Martin Hofer.

On je istakao da je gotovo nemoguće da se zakon sprovede i ako je više maloljetnika u vozilu koji imaju slično godište kao vozač, i možda čak jedna jedina osoba koja je punoljetna puši.

gettyimages184994105resized

Foto: Ilustracija

OeAMTC pozdravlja namjeru da se zaštite maloljetnici u kolima od duvanskog dima, ali ističe da bi zakon trebalo da predviđa da se ovaj prekršaj kažnjava samo ako se vozač zaustavi i prekršaj mu se dokaže na licu mjesta.

"Sve drugo je suprotno sistematici koja postoji do sada u kažnjavanju na osnovu zakona o saobraćaju", ukazao je Hofer.

Inače zabrana pušenja u kolima postoji već duže vrijeme u drugim evropskim zemljama.

U Italiji važi zabrana pušenja u kolima ako se prevoze trudnica ili maloljetnici. U toj zemlji se kazna određuje na osnovu starosti djece i iznosi između 500 i 5.000 eura, ako su djeca ispod 12 godina i ako se puši u prisustvu trudnice, a 250 do 2.500 eura ako se radi o djeci u starosti između 12 i 17 godina.

U Grčkoj zabrana pušenja važi ako se prevoze djeca mlađa od 12 godina, i ta zabrana važi kako za privatne automobile, tako i taksi vozila, ali i autobuse. Ko prekrši ovu zabranu biva kažnjen sa do 1.500 eura.

Na Kipru zabrana važi ako se prevoze maloljetnici ispod 16 godina, a kazna iznosi do 85 eura.

U Velikoj Britaniji i Velsu zabrana pušenja važi ako se prevoze osobe ispod 18 godina, a kažnjava se sa novčanom kaznom od 50 funti, to jest oko 56 eura. Izuzetak od zabrane važi samo za kabriolete sa otvorenim krovom.

U Škotskoj u vozilu ne smiju da puše kako vozač, tako ni putnici ako se u automobili nalaze maloljetnici ispod 18 godina i to nezavisno od toga da li je otvoren prozor ili krov. Kazna iznosi 100 funti, odnosno 114 eura.

I u Irskoj je zabranjeno pušenje kada se prevoze maloljetnici, a kazna se kreće od 100 do 1.000 eura.

U Francuskoj je, takođe, zabranjeno pušenje u kolima ako se prevoze maloljetnici ispod 18 godina, a ko ne poštuje ovaj propis biva kažnjen sa 68 eura novčane kazne.

Stupanjem na snagu zabrane pušenja u automobilu u kojem se voze maloljetnici, stupa na snagu i zabrana pušenja na radnom mjestu.

Naime, zakon predviđa da je zabranjeno pušenje na radnom mjestu u zatvorenim prostorima, ako je u preduzeću zaposlen barem jedan nepušač.

Tanjug/Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.