Prvomajski sindikalni protest u Podgorici: Para ima, povećajte plate!(FOTO)
Foto: AA

Dvije trećine radnika u Crnoj Gori prima platu ispod prosječne zarade

Prvomajski sindikalni protest u Podgorici: Para ima, povećajte plate!(FOTO)

U organizaciji Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), u Podgorici je danas održan prvomajski protestni skup sa kojeg je poručeno da se radnici moraju ujediniti u zahtjevu da im se povećaju zarade, kroz povećanje cijene rada i minimalne zarade.

Međunarodni praznik rada, 1. maj, obilježava se u znak sjećanja na događaje iz 1886. kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtijevajući osmočasovno radno vrijeme. 

2018050123011127633244885Web

Foto:AA

Članovi USSCG danas su se okupili na Trgu Argentina u Podgorici, sa zahtjevom da se povećaju zarade u Crnoj Gori. 

2018050123011127633244886Web

Foto:AA

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kazao je da dvije trećine radnika u Crnoj Gori prima platu ispod prosječne zarade, koja je u Crnoj Gori 511 eura. 

„Ovaj 1. maj obilježavamo protestnim skupom pod motom 'Za veće zarade u Crnoj Gori'. Na taj način, USSCG se pridružuje i daje doprinos kampanji naše evropske sindikalne centrale, koja se vodi motom 'Evropa treba veći rast zarada'. Ako Evropa treba rast zarada, Crna Gora rast zarada treba mnogo prije, jer, prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori je skoro 83.000 radnika primalo zaradu do 250 eura, dok je skoro 32.000 radnika primalo minimalnu zaradu od 193 eura. Dvije trećine radnika prima zaradu ispod 500 eura. To su katastrofalni statistički podaci i ta primanja su daleko od zadovoljenja čak i revidirane potrošačke korpe, koja je revidirana bez znanja socijalnih partnera, koja je umanjena za 40 artikala i koja trenutno iznosi 629 eura“, kazao je Keković. 

2018050123011127633244887Web

Srđa Keković, foto: AA

U sindikatu smatraju da novca u državnom budžetu ima, pa očekuju uvećanje zarada. Pozvali su sve radnike da se ujedine u zahtjevu za veće plate. 

„USSCG poziva svoje članstvo i sve druge radnike da se ujedinimo u zahtjevu za hitno povećanje zarada, kroz povećanje cijene rada i minimalne zarade. U Crnoj Gori, cijena rada i minimlna zarada nisu povećane od januara 2011. godine, ali svih prethodnih godina drastično su rasle cijene komunalija, roba i usluga i drastično je padao standard zaposlenih. Pritom, ne prihvatamo objašnjenje da para nema. Para ima, samo što su u našoj državi, najblaže rečeno, čudni tokovi novca. Uzima se od siromašnih, a oprašta bogatima. Teret budžetske krize stavljen je na leđa onih koji za nju ne snose nikakvu odgovornost, to su građani i radnici“, rekao je Keković. 

2018050123011127633244889Web

Gradimir Rajković, foto:AA

Na niske zarade danas u ukazali i zdravstveni radnici u Crnoj Gori. Gradimir Rajković iz Sindikata zdravstva, poručio je da su ljekari zbog loših uslova rada primorani da odlaze. 

„Zaposleni u zdravstvu ovaj praznik dočekuju sa lošim materijalnim statusom, niskim zaradama. Dugi niz godina to je Vlada pravdala ekonomskom krizom u svijetu. Drage kolege, ekonomske krize više nema, ali kod nas izgleda i dalje postoji i pitanje je kada će proći. Zarada medicinske sestre, bez toplog obroka je 320 eura, a ljekara 670 eura. Zdravstveni radnici nemaju jubilarne nagrade. Zdravstveni radnici su primorani da odlaze“, kazao je Rajković. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.