Plantaže značajno podigle prihode u prvom kvartalu
Ilustracija

Održana redovna sjednica Odbora direktora Kompanije "13. Jul Plantaže"

Plantaže značajno podigle prihode u prvom kvartalu

Na redovnoj sjednici Odbora direktora Kompanije "13. Jul Plantaže", kojom je predsjedavao prof.dr Veselin Vukotić, razmatrani su rezultati poslovanja Kompanije u prvom kvartalu 2018. godine.

Prema izvještajima o poslovanju, za prvi kvartal 2018. godine Kompanija “13. Jul Plantaže” je iskazala ukupan prihod koji iznosi 2.7 miliona eura i veći je 33 % u odnosu na predhodnu godinu.

"Posebno ohrabruju pokazatelji da su prihodi od flaširanih proizvoda na crnogorskom tržištu veći 68%, a na tržištu Kine veći su za gotovo tri puta (index 292)", saopšteno je iz Kompanije.

Prema istom izvještaju Kompanija je u ovom periodu ostvarila gubitak koji iznosi 1.547.620€, što je 5% manje od prošle godine.

Odbor direktora Kompanije je analizirajući izvještaje zaključio da je ova pojava, gubitka u prvom kvartalu godine karakteristična u poslovanju ovakvog privrednog sistema, jer su rashodi u ovom periodu veći od ostvarenih prihoda, iz razloga što je ovo period intenzivnih ulaganja u vinogradarsko-voćarsku proizvodnju, a rast prihoda u odnosu na ostvarene troškove karakterističan je za treći i četvrti kvartal godine, kada se prihodi povećavaju prodajom breskve, stonog grožđa, kao i pojačanom prodajom flaširanih proizvoda koja je karakteristična za turističku sezonu u Crnoj Gori, pojašnjavaju iz Kompanije.

Time se kako kažu, do kraja poslovne godine, kada se poslovni ciklusi završe, bilansi stabilizuju.

"Konstantovano je i da će tokom maja biti stavljene u funkciju dvije velike investicije i to : linija za flaširanje kapaciteta 10.000 flaša na sat, u vrijednosti od 2,5 miliona eura i kotao na bio masu u vrijednosti pola miliona eura. U toku su i investicije na podizanju zasada vinograda, breskve i kajsije u vrijednosti od preko 1,2 miliona eur", saopšteno je.

Veselin Vukotić, predsjednik Odbora direktora je ovim povodom zaključio da se, već sada, na osnovu trendova prodaje, može reći da će ovo, biti još jedna uspješna poslovna godina Plantaža, sa pozitivnim poslovnim rezultatom.

"Uz ovako ozbiljan rast prodaje, kao i seriju uspjeha na svjetskim sajmovima, jubilarna 55 godina postojanja Kompanije je započela i padom ukupnih troškova, koji su u prvom kvartalu manji za 2%, pa možemo biti zadovoljni početkom poslovne godine Plantaža",  zaključuje Vukotić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.