Uhvaćena međunarodna grupa prevaranata koja je “radila” u 16 država
Ilustracija

Operacija Crveni Karton

Uhvaćena međunarodna grupa prevaranata koja je “radila” u 16 država

Sredinom aprila je na zahtjev francuskih istražitelja u 16 zemalja Evrope pokrenuta akcija pod kodnim nazivom “Carton Rouge”. Crveni karton je naziv operacije u kojoj je organizovana kriminalna grupa, između ostalog, ojadila nekoliko francuskih fudbalskih klubova.

Operacija je pokrenuta 11. aprila kada je istražni sudija u francuskom Nansiju izdao nalog poslije kojeg je došlo do hapšenja devet osumnjičenih u Parizu i Marselju, zamrzavanja brojnih bankovnih računa, kao i blokiranja internet stranica širom Evrope. Uhapšeni osumnjičeni iza ovog komplikovanog slučaja prevare počinili su krivična djela prevare, bankarske prevare, pronevjere, pranja novca i učešća u kriminalnoj organizaciji.

Na zahjtev francuskog istražnog sudije u februaru 2018. otvoren je slučaj u Eurojustu, koji je inicijalno uključivao dvije države članice. Kako se slučaj razvijao a policija dolazila do novih saznanja, broj pogođenih država se povećao na 16 (petnaest država članica Evropske Unije i jedna treća država). Eurojust je u istrazi imao ulogu da pomogne u pravovremenom i efikasnom sprovođenju svih neophodnih pravnih instrumenata, kao što je izvršenje Evropskih naloga za istrage i efikasno koordinisanje hitnih zahtjeva za uzajamnu pravnu pomoć.

shutterstock400658338768x495

Eurojust

Na dan akcije, pod Eurojustovom koordinacijom, mobilizovane su nacionalne pravosudne vlasti i organi za sprovođenje zakona širom Francuske, a bankovni računi organizovane kriminalne grupe su zamrznuti u nekoliko država.

U periodu od avgusta do novembra 2017. godine, članovi organizovane kriminalne grupe su se predstavljali kao fudbalski agenti. Kao takvi su stupali u kontakt sa 15 različitih francuskih fudbalskih klubova, tvrdeći da su se bankovni računi određenih fudbalera promijenili i da je potrebno da plate fudbalera uplate na navodno nove bankovne račune. Ovaj prevarom stečeni kapital je potom dalje sa tih privremenih računa stizao na račune u Bugarskoj i Malti gdje je trajala operacija pranja novca..

fudbal

Tokom istrage, francuske vlasti otkrile su paralelne prevare istih počinilaca, uključujući šemu lažnih dijamanata. Žrtve su bile prevarene da ulažu u nepostojeće dijamante koji bi trebalo da se preprodaju sa dobitkom od 8 posto, ali nikada nisu vidjele korist od svog ulaganja. Prevareni su krajnje prosto,  jednostavnom uplatom novca na bankovne račune van francuske teritorije.

Sličan slučaj prevare, koji je izvršila ista organizovana kriminalna grupa, izvršen je korišćenjem bitkoina (najpoznatije kriptovalute) umjesto dijamanata. Šema je dalje išla identično, nuđeni su bitkoini znatno jeftinije nego na tržištu a novac za njih uplaćivan je na bankovne račune van francuske teritorije. Iako se sa sigurnošću ne može reći da li su sve prevare otkrivene navodi se da je organizovana kriminalna grupa iz ova tri otkrivena kriminalna djela stekla nezakonitu dobit od preko dva miliona eura dok se broj žrtava popeo na okruglo pedeset.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.