Za potpise podrške na lokalnim izborima neophodan broj lične karte ili pasoša
Ilustracija

Samo takvu izbornu listu DIK će proglasiti validnom

Za potpise podrške na lokalnim izborima neophodan broj lične karte ili pasoša

Potpisi podrške na lokalnim izborima prikupljaju se preko obrasca na kojem je, pored jedinstvenog matičnog broja neophodan i broj lične karte ili pasoša.

To je razlika u odnosu na način prikupljanja potpisa za predsjedničke izbore, a koja je propisana Zakonom o izboru odbornika i poslanika. Ukoliko ne bude tako, ponuđenu izbornu listu DIK neće proglasiti validnom, kazali su za TV Pink M iz Državne izborne komisije.

Uvjereni su i da se na ovaj način dileme o validnosti potpisa ne mogu pojaviti.

"Jasno je propisano kakav je obrasac i ako potpis ne bude dat na validnom obrascu, on se neće razmatrati i OIK će to gledati to, kao i to da li su potpisi prikupljeni na obrascu koji je objavio DIK, dakle nema dileme - tu mora biti JMB, broj lične karte ili pasoša, zanimanje, prebivalište i svojeručni potpis. Tu nema dileme, mora se poštovati, mora biti tako da bi se mogla proglasiti izborna lista", kazao je Mersudin Dautović iz DIK-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.