Britanija: Amber Rad odbija da podnese ostavku zbog skandala s karipskim migrantima
Amber Rad

Skandal "Vindraš"

Britanija: Amber Rad odbija da podnese ostavku zbog skandala s karipskim migrantima

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad ponovila je danas da neće podnijeti ostavku koju opozicija zahtijeva zbog lošeg odnosa vlasti prema građanima koji su se prije više decenija doselili sa karipskih ostrva.

Ona je danas navela da će ostati na toj funkciji kako bi osigurala da imigraciona politika Velike Britanije bude "humana", dok opozicija više od 10 dana traži njenu ostavku zbog takozvanog skandala "Vindraš", prenosi Beta.

Rad će sjutra u donjem domu britanskog parlamenta govoriti o tom slučaju, za koji kritičari tvrde da odražava neprijateljski stav prema imigrantima.

Pritisak na Rad porastao je otkako je list Gardijan javio da su nadležni odbili da pruže zdravstvenu njegu nekim ljudima koji su u Veliku Britaniju došli s Kariba u decenijama poslije Drugog svjetskog rata, i da je nekima prećeno deportacijom jer nijesu imali dokumenta kojima bi dokazali svoj status.

Pogođeni građani pripadaju takozvanoj "generaciji Vindraš", nazvanoj po brodu "Empajr Vindraš", kojim su 1948. godine stotine karipskih migranata došle u Veliku Britaniju, kojoj su bile potrebne medicinske sestre, željezničari i drugi radnici kako bi pomogli u obnovi zemlje poslije rata.

Iako kao građani bivših britanskih kolonija imaju pravo na legalan boravak u Velikoj Britaniji, nova stroža pravila uvedena poslije 2012. godine otežala su njihov položaj. Njima se sada uskraćuje pravo na stanovanje, rad i zdravstvenu zaštitu, pošto vlasnici kuća, poslodavci i doktori traže dokaze o njihovom statusu.

Gradonačelnik Londona, član opozicionih laburista Sadik Kan rekao je da to što se desilo "generaciji Vindraš" nije izuzetak niti administrativna greška, već "posljedica neprijateljskog okruženja koje je stvorila ova vlada (Konzervativne partije)".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.