Ruska plutajuća nuklearna centrala krenula na prvo putovanje

Ruska plutajuća nuklearna centrala krenula na prvo putovanje

Ruska kontroverzna plutajuća nuklearna centrala krenula je danas na prvo putovanje morem.

Plutajuća nuklearka "Akademik Lomonosov", prva takve vrste u svijetu, krenula je danas iz brodogradilišta u Sankt Peterburgu u Baltičko more, a zatim će oko sjevernog dijela Norveške do Murmanska, gdje će njeni reaktori biti napunjeni nuklearnim gorivom.

Puštanje u rad plutajuće nuklearne elektrane planirano je za kraj 2019. godine kod Čukotke s ciljem je da strujom snabdijeva taj grad i naftne platforme.

Projekat je na udaru kritike aktivista za zaštitu životne sredine koji navode da se radi o "plutajućem Černobilju".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.