Pristup tvrđavi Mamula onemogućen zbog čišćenja lokacije

Rekonstrukcija

Pristup tvrđavi Mamula onemogućen zbog čišćenja lokacije

Pristup tvrđavi Mamula i ostrvu Lastavica ubuduće će biti onemogućen radi čišćenja lokacije i izvođenja pripremnih radova neophodnih kao uvod u planiranu rekonstrukciju objekta koja treba da bude izvedena u skladu sa urbanističko-tehničkim i konzervatorskim uslovima.

„Razlozi za ovakvu odluku su višestruki, počev od najvažnijeg - preventivnog, jer na drugačiji način nije moguće obezbijediti sigurnost, u prvom redu posjetilaca, a potom ni lokacije. Već smo imali primjere devastacije onoga što smo uradili na ostrvu – od uništavanja zaštitnih poklopaca na bunarima i razmještanja i odnošenja kamene građe koja pripada tvrđavi do uništavanja postavljenih tabli i slično. Kompanija OHM Mamula Crna Gora je formalno-pravno preuzela lokaciju, imamo saglasnost za pripremne radove i elaborat o pripremnim radovima, što su zakonski uslovi za otvaranje gradilišta a samim tim i zabranu pristupa neovlašćenim licima. Odluka će biti na snazi sve do završetka radova. Kao što smo više puta saopštili, ostrvo i tvrđava će biti otvoreni za javnost i slobodan pristup nakon završetka rekonstrukcije i tu ne samo da neće biti ograničenja nego ćemo i sami podsticati posjete ostrvu. Kompanija će, kao i do sada, redovno informisati javnost o statusu radova na ostrvu uvažavajući opravdano interesovanja javnosti za progres našeg zajedničkog poduhvata“, saopštila je Dragana Bećirović, PR savjetnik kompanije OHM Mamula Crna Gora.

Obavjetenje

Na osnovu dozvole za pripremne radove većeg obima koje je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, OHM Mamula je u septembru prošle godine počela radove na pripremi terena za rekonstrukciju i adaptaciju utvrdjenja Mamula i pretvaranje u hotelski objekat visoke kategorije, sa istorijskom i memorijalnom galerijom.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz Glavni projekat koji se trenutno izrađuje u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Bećirović napominje da su sve dosadašnje pripremne aktivnosti na ostrvu Lastavica i tvrđavi Mamula urađene uz konsultacije sa nadležnim institucijama čiji predstavnici su u potpunosti informisani o statusu i izradi tehničke dokumentacije i boravili su na ostrvu u različitim fazama istraživanja koje sprovodi međunarodni stručni tim kompanije OHM Mamula Montenegro.

Iz kompanije ističu da multidisciplinarni tim projektanata angažovanih na ovom poslu, vođen principom primjene minimalnih prostornih intervencija, pažljivo i promišljeno analizira sve segmente i složenost cjelokupnog objekta u namjeri da logiku njegove izvorne organizacije pažljivo i sa mjerom prilagodi novoj funkciji i vremenu.

Projekat restauracije utvrđenja Mamula i ostrva Lastavica biće, poručuju, izvanredan primjer – kako po idejnom rješenju i načinu realizacije tako i po funkciji, koja će pored turističkog uključivati i kulturni i istorijski aspekt.

Zahvaljujući urađenim studijama - Projektu zatečenog stanja i Programu konzervatorsko-restauratorskih radova, kao i istraživanjima dostupne istorijske i arhivske građe, kompanija OHM Mamula Montenegro posjeduje kompletnu dokumentaciju o utvrđenju i ostrvu koja postoji. Dio te dokumentacije svakako će naći mjesto u Mamula istorijskoj i memorijalnoj galeriji.

"Mjesta kao što je Mamula, njena prošlost i arhitektura predstavljaju jedinstveni biser. Naša težnja je da se sve nove funkcije na najbolji mogući način integrišu unutar postojećeg tkiva i da se kreira ambijent dostojan duha i vremena lokaliteta", ističu iz kompanije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.