Marković: Srpska vojska tjerala Crnogorce sa planina i kamenjara na Dedinje i u Bačku
Predrag Marković

"Slučaj bilbordi"

Marković: Srpska vojska tjerala Crnogorce sa planina i kamenjara na Dedinje i u Bačku

Srpska vojska nije samo okupirala Crnu Goru već je natJerivala Crnogorce da se sele sa svojih divnih planina i kamenjara u Beograd na Dedinje i u Bačku, s ironijom komentariše istoričar Predrag Marković "slučaj bilbordi".

Marković je ironično prokomentarisao tvrdnje crnogorskih zvaničnika da je srpska vojska 1918. godine okupirala Crnu Goru i da su bilbordi koji slave njen oslobodilački ulazak u Budvu falisifikovanje istorije.

"Neke moje kolege vide ulazak srpske vojske u Crnu Goru kao okupaciju, a ne kao oslobođenje od Austrougarske. Kažu treba ove godine da obilježimo stogodišnjicu okupacije Crne Gore, što je veliki apsurd", rekao je Marković za Tanjug.

On je posle konstatacije u početnom tonu da su "srbijanski zlikovci" odmah po prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, "natjerali Crnogorce da nasele mjesta po Srbiji, idu u diplomatiju bez znanja stranih jezika, da zauzimaju direktorska mjesta bez dana škole", vraća se na teren istorije i objašnjava da su "istine radi, te 1918. godine samo dvije čete srpske vojske ušle u Crnu Goru".

Jedna četa je bila u Kotoru, dok je druga rasuta po cijeloj Crnoj Gori. Vjerovatno je i neko iz te čete stigao do Budve, ali u pitanju su desetine ljudi.

891443ponovooooojpg

Marković napominje da se austrougarska vojska na kraju Prvog svjetskog rata povukla iz većeg dijela Srbije, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Hrvatske. . .

"Na kraju ratova se to tako dešava. Mi zamišljamo oslobođenje kao neku strašno dramatičnu vojnu akciju, ali to je zapravo raspad neke države, vlasti i vojske... Na teritoriju te države koja se raspala dođe neka druga vojska i to se tako završi. Regent Aleksandar i srpske Vojvode su imale smisla za političku umiješnost pa su vjerovatno svečane ulaske u crnogorske gradove organizovali tako da u njih prvo uđu njihovi mještani koji su se borili u srpskoj vojsci", napominje Marković, prenosi Mondo pozivajuči se na Tanjug.

On kaže da se slična situacija dogodilo i u slučaju oslobođenja Zagreba u Drugom svjetskom ratu.

"Čekalo se da hrvatski partizani prvo uđu u taj grad. Zato je Zagreb poslednji oslobođeni grad u Evropi",, kazao je Marković. 

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da svi ti neodesničari u Evropi imaju austrijskog kancelara Kurca u glavi. 

"Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović i premijer Andrej Plenković, baš kao i Kurc su umiveni i glatki, a u stvari su svi neofašisti. Ako Kolinda u Argentini veliča hrvatske patriote koji su se tamo sklonili sa Mengeleom, onda su stvari jasne", kazao je Marković.

On ističe da tamo gdje nije došla srpska vojska više ne postoje Makedonci i Slovenci.

"Makedonci postoje samo onde gdje je srpski vojnik zgazio svojom 'okupatorskom' čizmom. U Trstu i Koruškoj je nekada bilo mnogo više Slovenaca ,a sada ih jednostavno nema. To je neka čudna okupacija jer je onaj koji je okupiran postojao samo zahvaljujući toj okupaciji" , kazao je Marković. 

Za njega nema dileme da Srbija i njena vojska imaju slavnu istoriju. 

"Značajni događaji su obilježeli tu istoriju, i sve te uvrede na računa naših predaka imaju značaj zujanja muva. Pitanje je da li treba da odgovaramo na te jeftine provokacije svih iz regiona. Dobro se zna šta je bila i kako je ratovala srpska vojska", kazao je Marković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.