Đurović: Jasne poruke iz EU jedini način da se spriječe zloupotrebe
Goran Đurović

Pitanje je dana kada će menadžment RTCG biti razriješen

Đurović: Jasne poruke iz EU jedini način da se spriječe zloupotrebe

Bivši član Savjeta RTCG Goran Đurović, sada direktor Media centra, za portal Kodex konstatuje da je Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav samo ponovio na direktan način ono što je saopšteno u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori a tiče se pristrasnosti Agencije za spriječavanje korupcije u slučajevima vezanim za smjene članova Savjeta RTCG.

 Jedini način da se spriječe zloupotrebe u tumačenjima predstavnika vlasti, smatra Đurović, je davanje jasnih izjava od strane zvaničnika institucija EU.

“Vjerujem da većina građana Crne Gore nema dilemu po čijem nalogu radi ASK i da je u slučaju članova Savjeta RTCG izvedena sinhronizovana akcija u kojoj je ASK morala dati alibi DPS većini u Skupštini Crne Gore za nezakonite smjene nepodobnih članova Savjeta RTCG. Vjerujem da je EU dobro poznato da je ASK, kao i sve ostale institucije u Crnoj Gori, kontrolisana od strane DPSa i da nema govora o bilo kakvoj nepristrasnosti institucija u čiju izgradnju kapaciteta EU ulaže stotine miliona eura. Problem je što EU nema adekvatan odgovor na ono što sami konstatuju u pogledu vladavine prava i stepena demokratije u Crnoj Gori.” kaže za Kodex  Goran Đurović.

Savjet RTCG, smatra Đurović, kontroliše DPS koji je u ovo tijelo instalirao svoje činovnike, sadašnjeg predsjednika ovog tijela Jovetića, Sekulovića i bivšeg odbornika Pajovića.  Uz deklarisanog podržavaoca predsjednika Đukanovića i pristalicu DPS-a, Mima Draškovića, i u sadejstvu sa još nekoliko manje-više prikrivenih pristalica ove partije, pitanje je dana kada će generalna direktorica Kadija i direktor Televizije Mićunović biti razriješeni, smatra Đurović.

“Komično je ponašanje činovnika DPS-a u Savjetu RTCG, koji u nedostatku hrabrosti da sami preduzmu inicijativu za smjenu generalne direktorice Kadije, čekaju naređenje iz štaba kako bi ostvarili svoju ulogu i vratili javni servis pod kontrolu DPS-a. Na žalost, dva člana Savjeta koji nisu pod uticajem najjače političke stranke nemaju dovoljno snage da se odupru besmislu koje dolazi od kontrolisanih članova ovog tijela.”smatra Đurović.

Projekat koji Centar za Građansko Obrazovanje sprovodi sa Javnim servisom a koji je predmet oštrih sukoba u Savjetu RTCG ovih dana, posvećen je jačanju kapaciteta RTCG u istraživačkom novinarstvu i profesionalizaciji rada javnog servisa, konstatuje Đurović i dodaje da se ciljevi projekta ostvaruju a saradnjom su zadovoljne sve strane uključujući i EU.

“Niko od kritičara do sada nije saopštio da je CGO uticao na uređivačku politiku čime bi bio prekršen Zakon o RTCG. Ne postoji ugovor koji može natjerati RTCG da bude pod bilo čijim uticajem pa i jedne NVO. Menadžment RTCG može uvijek raskinuti ugovor ukoliko bi nezavisnost uređivačke politike bila ugrožena. Urednici i novinari RTCG koji učestvuju u projektu nedvosmisleno saopštavaju da su samostalni u izboru tema, sagovornika i pripremi programskih sadržaja. Zato nema prostora za histeriju jer svi segmenti ugovora koji mogu biti shvaćeni kao potencijana opasnost mogu i treba da budu izmijenjeni. Suština je da do sada nije bilo nikakve štete za obavljanje funkcije javnog servisa utvrđene zakonom, naprotiv, zahvaljujući ulaganju u kapcitete novinara sada se program popravlja.“poručuje Đurović.

U kampanju su se, smatra Đurović, uključili svi oni kojima je namjera da nanesu štetu svima koji doprinose da se javni servis vrati građanima Crne Gore, a to su prije svih menadžment RTCG, slobodne nevladine organizacije i EU

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.