Švajcarski nutricionista: Đoković boluje od opasne ortoreksije, mora pod hitno da promijeni ishranu
Novak Đoković

Bolest koja dovodi i do psiho-socijalnih poremećaja

Švajcarski nutricionista: Đoković boluje od opasne ortoreksije, mora pod hitno da promijeni ishranu

Švajcarski nutricionista i poznati stručnjak Jirg Hisli smatra da je srpski teniser i nekadašnji broj jedan u bijelom sportu Novak Đoković bolestan jer ima ortoreksiju i da hitno mora da promijeni način ishrane.

"On boluje od ortoreksije, koja dolazi od naizgled zdrave ishrane. I, upravo zbog toga, Novak nije svjestan posljedica koje je dugoročno ova dijeta ostavila na njega", tvrdi Hisli.

Ortoreksija je, inače, poremećaj ishrane koji podrazumijeva pretjeranu potrebu da se čovjek hrani što zdravije, a zapravo se ne unose sve neophodne supstance u organizam. Odričući se nečega što smatra štetnim, čovjek ne nadoknađuje one korisne supstance koje je izbacio, no još ozbiljnije - takvo ponašanje može da postane opsesija, a to dovodi i do psiho-socijalnih poremećaja, prenosi Srna.

Švajcarski stručnjak objašnjava da ova bolest čini da sportista, vremenom, osjeća sve veći umor, razvijaju se upale, alergije, a pada i imunitet.

"Ne znam kakve su njegove nuspojave, ali osobe koje boluju od toga sve su podložnije stresu, sve manje spavaju, a kasnije mogu da spavaju samo uz pomoć lijekova. Takve osobe mogu da izgube povezanost sa prijateljima, da padnu u depresiju, pa čak da imaju i suicidalne misli", ističe Hisli.

pQk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTmprN01EQV8vMGUxNzhhNGJjMTk5YTA2NDlmYTQ2YWVkNDI3NjM3ZjguanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB

Jirg Hisli

Poznati švajcarski stručnjak, koji je vlasnik Instituta za nutricionističke dijagnoze, ističe da je Đoković "na dijeti koja podrazumijeva izbjegavanje šećera, ali, koliko god to djelovalo dobro, dugoročno je izuzetno štetno za organizam".

"Sjećam se koliko sam mu se divio gledajući ga na terenu. Onda sam čuo za njegov plan da u potpunosti promijeni ishranu i odmah sam se zapitao koliko će izdržati. I, evo, već sad se vide posljedice", navodi Hisl.

Oporavak za tri do šest nedjelja

"Šta bi Novaku pomoglo? Da polako počne da unosi ugljene hidrate. Oni koji ih unose proizvode više laktata (soli mliječne kisjeline), ali tijelo mora prvo da nauči da se sa time nosi. Trening mora da se prilagodi novoj situaciji, Đoković bi trebalo da unese više šećera upravo zbog treninga. Kod nas se slični slučajevi liječe. Ali, čim se navike vezane za unos hrane normalizuju, ne treba više od tri do šest nedjelja dok se sportisti ne osjete primijetno bolje", zaključio je Jirg Hisli u Fejsbuk objavi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.