Purišić: Unaprijeđen rad Socijalnog savjeta
Kemal Purišić

Vlada utvrdila predlog zakona o Socijalnom savjetu

Purišić: Unaprijeđen rad Socijalnog savjeta

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o Socijalnom savjetu.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručio je u izjavi za javnost nakon sjednice da je riječ o izmijenjenom i unaprijeđenom Zakonu o Socijalnom savjetu koji je stupio na snagu početkom 2008. godine, istakavši da je osnovni razlog za izmjenu postojećeg zakona težnja da se tekst zakona učini funkcionalnijim i preciznijim, kako bi se unaprijedio rad Socijalnog savjeta.

"Osnovni razlog zbog kojeg je vršena izmjena ovog zakona je da se tekst postojećeg zakona učini funkcionalnijim i preciznijim kako bi se unaprijedio rad Socijalnog savjeta, kao mjesta gdje se nivelišu interesi sva tri socijalna partnera o najvažnijim pitanjima, što bi trebalo da dovede unapređenja samog procesa socijalnog dijaloga, što je kao što znate bila jedna od sugestija Evropske komisije u najnovijem Izvještaju“, istakao je ministar.

On je saopštio da u cilju što efikasnijeg rada novi zakon predviđa smanjenje broja članova Socijalnog savjeta sa trideset i tri na dvadeset i četiri člana, te da se uvodi princip rotacije u predsjedavanju Socijalnim savjetom.

"Novi zakon o Socijalnom savjetu predviđa jačanje Sekretarijata Socijalnog savjeta u svakom smislu i institucionalnom i finansijskom, što bi trebalo da obezbijedi dobru podršku radu Socijalnog savjeta. Takođe je uveden i princip rotacije u predsjedavanju Socijalnim savjetom, pa će ubuduće po godinu dana predsjedavati Socijalnim savjetom svi reprezentativni socijalni partneri, dakle predstavnik Vlade i predstavnici reprezentativnih sindikata, odnosno udruženja poslodavaca“, rekao je ministar Purišić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.