CeMI: Predsjednički izbori održani u skladu sa zakonom, zabrinuti radom DIK-a i ASK-a
Foto:AA

I pored uočenih nedostataka

CeMI: Predsjednički izbori održani u skladu sa zakonom, zabrinuti radom DIK-a i ASK-a

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održani su u skladu s izbornim zakonodavstvom i većinom međunarodnih standarda u ovoj oblasti i pored uočenih nedostataka u organizaciji izbornog procesa, narušenoj funkcionalnosti Državne izborne komisije, narušenoj tajnosti glasanja na nekim biračkim mjestima, nepotpunosti u sastavu biračkih odbora i problema s urednošću biračkog spiska, preliminarna je ocjena Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović, kazao je da veliku zabrinutost izaziva rad Državne izborne komisije i Agencije za sprječavanje korupcije. 

"I pored određenih pomaka u odnosu na parlamentarne izbore, narušena je funkcionalnost Državne izborne komisije, uz snažnu politizaciju u njenom i radu Agencije za sprječavanje korupcije, i to izaziva veliku zabrinutost", kazao je Vujović, javlja Anadolija.

Bojan Božović iz CeMI-ja istakao je da je u radu i odlučivanju članova dijela opštinskih i Državne izborne komisije dominirala partijska pripadnost članova ovih organa. 

"U radu DIK-a u posljednjoj fazi procesa nisu učestvovali svi članovi stalnog sastava, dok sve izborne liste nisu imenovale opunomoćene predstavnike, što je narušilo koncept uređenja i način odlučivanja u ovom tijelu u toku izbornog procesa. DIK je tako sa šest od mogućih 16 glasova, bez kvoruma, odbio prigovor kandidata Mladena Bojanića, kojim je tražio poništenje rezultata izbora, a predstavnici opozicije nisu ni došli na sjednicu DIK-a", kazao je Božović. 

Istakao je da se Državna izborna komisija suočila s problemom masovnog falsifikovanja potpisa podrške kandidatima za potvrdu predsjedničke kandidature. 

"Za pohvalu je što je DIK izradila softver aplikaciju kojom svaki građanin može da provjeri da li je njegov potpis zloupotrijebljen za podršku nekoj od partija", kazao je Božović. 

U Izvještaju je navedeno da su izborni dan obilježile brojne nepravilnosti koje su se u sličnoj formi pojavljivale na relativno velikom broju biračkih mjesta. 

"Tako je CeMI-jev pravni tim za nepravilnosti u toku izbornog dana primio 110 prijava nepravilnosti kako od posmatrača koji su nadgledali rad biračkih odbora na biračkim mjestima, tako i od samih građana. Najveći broj nepravilnosti odnosio se na narušavanje tajnosti glasanja glasnim izgovaranjem imena glasača u toku elektronske identifikacije, istovremenog glasanja više lica, davanjem informacija trećim licima, javnim izjašnjavanjem birača o opcijama za koje su glasali", kazao je Božović. 

Na izborima održanim 15. aprila pobjedu u prvom krugu odnio je kandidat DPS-a Milo Đukanović, koji je osvojio 53,9 odsto glasova. 

Izlaznost na izborima iznosila je 63,9 odsto. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.