Hrvatska: Uhapšen 19-godišnji mladić,  vlasnik najvećeg svjetskog ilegalnog servisa za sajber napade
Foto: Ilustracija

Uhapšeni i pomagači i korisnici usluga DDoS napada

Hrvatska: Uhapšen 19-godišnji mladić, vlasnik najvećeg svjetskog ilegalnog servisa za sajber napade

Hrvatski sajber-policajci otkrili su i uhapsili 19-godišnjeg državljanina Hrvatske, vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internetskog servisa za DDoS (Distributed Denial of Service) interne-napade, saopštio je danas hrvatski MUP.

U saopštenju se navodi da je to "Webstresser.org", najveći svjetski internet servis na kojem su korisnici mogli da iznajme uslugu DDoS napada na vlasnike internet stranica u cijelom svijetu, kako bi ih blokirali.

S više od 136.000 registrovanih korisnika i četiri miliona napada do aprila 2018. godine, "Webstresser" je, navodi MUP, predstavljao najveću prijetnju za ključne onlajn-usluge banaka, poslovnog sektora i državnih institucija širom svijeta.

Njime je upravljao 19-godišnji hrvatski državljanin koji je uhapšen juče i protiv njega je podnijeta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio teška krivična djela protiv računarskih sistema, programa i podataka, za koje je zaprijećena kazna od godine do osam godina zatvora.

Uz hrvatsku policiju, u akciji su, uz podršku Europola, učestvovale policije Holandije, Srbije, Velike Britanije, Kanade, Španije, Italije i Hongkonga koje su uhapsile pomagače i korisnike usluga DDoS napada.

MUP ističe da je ta međunarodna policijska saradnja bila ključna za izvrsne rezultate operativne akcije koja je sprovedena pod kodnim imenom "Manufaktura".

MUP je objasnio i kako su izvođeni DDoS napadi, koje je omogućavao "Webstresser".

Napadač daljinski upravlja povezanim kompjuterima, spojenima na internet, te usmjerava veliku količinu prometa prema određenoj web stranici ili platformi, što za posljedicu ima usporavanje rada stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost, te tako korisnici Internet servisa nijesu u mogućnosti da pristupe različitim on-line uslugama.

S pojavom ilegalnih servisa poput "Webstressera", počinioci više nijesu morali da budu dobro upućeni u načine funkcionisanja internet tehnologije.

Svaki korisnik "Webstressera" mogao je da plati naknadu putem on-line platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput bitkoina, pa mu je za iznos već od 15 eura na raspolaganje stavljena infrastruktura koja omogućuje DDoS napade na web stranice po izboru korisnika.

U toku je postupak onemogućavanja pristupa internet domenu https://webstresser.org čime će se spriječiti napadi, naveo je MUP u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.