Građani i Vlada podržali kampanju-da #Neželjena postane #Željena
Maja Raičević i Zoran Pažin

Susret Raičević i Pažin

Građani i Vlada podržali kampanju-da #Neželjena postane #Željena

NVO Centar za ženska prava Vladi Crne Gore danas predaje peticiju sa preko 6.000 potpisa građana i građanki koji su podržali kampanju #Neželjena.

Izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava, Maja Raičević zahvalila je na podršci crnogorskim građanima i građankama, Vladi Crne Gore, medijima, nevladinim organizacijama i relevantnim ministarstvima, kao i brojnim javnim ličnostima koji su kako je kazala, prepoznali značaj kampanje za cjelokupno društvo.

"U okviru peticije koju smo organizovali kao podršku kampanji , prikupljeno je preko 6.000 potpisa koje ćemo danas simbolično uručiti Vladi Crne Gore, iako je podrška Vlade nastavku aktivnosti već dogovorena i sastojaće se u multisektorskom pristupu i konkretnim mjerama za suzbijanje problema rodne diskriminacije i prenatalnog odabira pola. Naš posao nije završen, slijedi sastanak koji ćemo uskoro organizovati u saradnji sa Vladom Crne Gore, kako bi nastavili sa konkretnijim mjerama u oblasti kulture, obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kojima ćemo mijenjati patrijarhalne norme i stvarati pravednije društvo,  u kojem će žene i muškarci biti ravnopravni” saopštila je Raičević.

Još u toku prikupljanja potpisa podrške za peticiju, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin pozdravio je inicijativu Centra za ženska prava i izrazio podršku Vlade za rješavanje ovog značajnog društvenog pitanja.

“Uspjeh ove kampanje značio bi nesumnjivo i korak naprijed u emancipaciji crnogorskog društva,” saopštio je.

Pažin je ocijenio da je rješavanje ovako osjetljivih i kompleksnih društvenih pitanja zahtijeva udruženu akciju i saradnju državnih institucija, civilnog sektora i građana.

„Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da prevaziđemo ovaj problem koji zadire u samu srž našeg društvenog bića. Na tom putu su vaša energija, stručna znanja i rad na podizanju svijesti građana od velike važnosti,“ zaključio je potpredsjednik.

NEZELJENApost

Kampanju #Neželjena je pokrenula nevladina organizacija Centar za ženska prava u cilju promjene  negativne tradicije i sistema vrijednosti koji još uvijek više vrednuje dječake od djevojčica, muškarce od žena.  Radi se o  kulturnim normama koje opstaju uprkos emancipaciji društva  i koje su toliko ukorijenjene da ih društvo nesvjesno prihvata, ne dovodeći u pitanje njihov uzrok, opravdanost i posebno - posledice. A prenatalni odabir pola i selektivni prekidi trudnoće upravo su  jedna od posledica vjerovanja da je rođenje muškog djeteta - naslednika  imperativ za svaku porodicu i da je muško dijete vrjednije od ženskog. Kampanja je pokrenula društveni  dijalog o uzrocima problema  koji leže u rodnoj neravnopravnosti,  umjesto da ga rješava  na pogrešan način - osudom žena ili dodatnom restrikcijom njihovih reproduktivnih prava.

Vijest o kampanji je samo u toku prva dva dana  od njenog lansiranja prenijelo preko 120 domaćih, regionalnih i svjetskih medija , a tokom prethodnih 5 mjeseci TV spot kampanje je vidjelo 80% populacije Crne Gore i skoro svaki korisnik/ca  socijalne mreže Facebook u Crnoj Gori.

Tema Kampanje #Neželjena prevazilazi granice Crne Gore - suzbijanje rodne diskriminacije i prenatalnog odabira pola su teme od globalnog značaja,  zbog čega je  Centar za ženska prava Ujedinjenim nacijama podnio predlog da se 25. april proglasi  Svjetskim danom borbe protiv prenatalnog odabira pola.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.