Đukanović već značajno uticao na sudbinu Crne Gore
Milo Đukanović

Čestitke od Pahora, Joanisa, Porošenka, Gremingera, Štajnmajera, Erdogana i Meta

Đukanović već značajno uticao na sudbinu Crne Gore

Predsjedniku Milu Đukanoviću i dalje stižu čestitke povodom pobjede na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju 15. aprila.

 Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor pozvao ga je telefonom, a čestitke su uputili Predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis, Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, kao i Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger, navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista.

pahor

Borut Pahor

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor prenio je Đukanoviću najsrdačnije čestitke i poželio uspjeh u obavljanju ove odgovorne dužnosti. Dva predsjednika su izrazila spremnost da zajedno doprinose daljem jačanju i unapređenju prijateljskih odnosa Crne Gore i Slovenije u obostranom interesu. Đukanović je zahvalio Sloveniji i Pahoru lično na podršci crnogorskom putu u NATO, i u pregovaračkom procesu sa EU, naglašavajući posebnu ulogu Slovenije u integracionim procesima cijelog regiona.

Predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis u pisanoj čestitki pozdravio je pobjedu predsjednika Đukanovića i istakao podršku Rumunije Crnoj Gori na njenom evropskom putu, naročito u kontekstu predstojećeg mandata Rumunije kao predsjedavajuće Savjetom Evropske unije u 2019. godini.

Johanis je ponovio značaj dobre saradnje dviju zemalja koje povezuju vrijednosti evroatlantskih saveznica.

klausiohannis

Klaus Verner Johanis

„Ubijeđen sam da će se rumunsko-crnogorski odnosi i dalje razvijati i da će se ostvariti napredak na polju zajedničkih interesa naših zemalja, kako na bilateralnom planu, tako i u perspektivi bezbjednosti i stabilnosti u regionu, u duhu zajedničkog opredjeljenja za evroatlantske vrijednosti“, navodi se u čestitki Johanisa.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je čestitao pobjedu Đukanoviću i pozvao ga u zvaničnu posjetu Ukrajini, gdje bi razgovarali o jačanju političkog dijaloga i razvoju saradnje između Ukrajine i Crne Gore.

PetroPorosenko

Petro Porošenko

On je kazao da Đukanovićeva pobjeda znači ubjedljivo prepoznavanje njegovog ličnog doprinosa institucionalizaciji državnosti Crne Gore, kao i njeno uspješno pristupanje porodici evropskih naroda. 

121420

Tomas Greminger

Čestitku povodom pobjede na predsjedničkim izborima uputio je i generalni sekretar OEBS-a, Tomas Greminger, rekavši da je Crna Gora ostvarila impresivne rezultate u izgradnji demokratske, sigurne i stabilne zemlje za sve njene građane.

„Budući da Crna Gora nastavlja ovaj snažni zamah pod Vašim vođstvom, može računati na kontinuiranu podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori“, kazao je Greminger.

Čestitke povodom pobjede na predsjedničkim izborima u prvom krugu uputili su Predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, Predsjednik Republike Turske Redžep Taip Erdogan i Predsjednik Republike Albanije Iljir Meta, saopšteno je iz DPS.

STAJNMAJER

Frank Valter Štajnmajer

Predsjednik SR Njemačke Štajnmajer čestitao je Đukanoviću na izboru za Predsjednika Crne Gore, uz konstataciju da su reformski napori Crne Gore prepoznati, prošle godine pristupanjem Crne Gore u NATO i nastavkom pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Štajnmajer je između ostalog kazao da je Đukanović već značajno uticao na sudbinu Crne Gore kao predsjednik i predsjednik Vlade, i poželio mu uspjeh u radu tokom predstojećeg mandata, uz uvjeravanje da će Njemačka i ubuduće partnerski podržavati Crnu Goru.

Predsjednik Republike Turske Redžep Taip Erdogan uputio je najsrdačnije čestitke Đukanoviću, najavljujući spremnost da posjeti Crnu Goru.

redzeptajiperdogan5670x447

Redžep Tajip Erdogan

On je iskazao uvjerenje da će Đukanović na poziciji Predsjednika biti veoma važan faktor stabilnosti u političkom životu prijateljske i savezničke Crne Gore.

„Želim da iskažem zadovoljstvo zbog svestrane saradnje koja se u kontinuitetu razvija unutar istorijskog i tradicionalno-prijateljskog ambijenta prisutnog između naših naroda i takođe, želim da još jednom naglasim da imam veliko povjerenje u budućnost naših odnosa koji mogu poslužiti za primjer“, kazao je u čestitki Erdogan.

Predsjednik Republike Albanije Iljir Meta čestitao je Đukanoviću ubjedljivu pobjedu na predsjedničkim izborima u prvom krugu i poželio mu uspjeh u vođenju Crne Gore.

ilirmeta

Iljir Meta

Meta je iskazao uvjerenje da će tokom Đukanovićevog mandata Predsjednika odlični odnosi i dobrosusjedstvo između Albanije i Crne Gore biti ojačani i unaprijeđeni, i iskazao želju za što skorijim susretom sa Predsjednikom Đukanovićem.

„Uvjeravam Vas u moju spremnost da sa Vama blisko sarađujem u budućnosti, u interesu jačanja ove saradnje, ali i za dobrobit jačanja mira, stabilnosti i prosperiteta našeg zajedničkog regiona, gdje naše dvije zemlje pokazuju izvanredan primjer“, navodi se u čestitki Iljira Mete.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.