Mitropolit Amfilohije

"Maliciozne tvrdnje da je Tužilaštvo naklonjeno Amfilohiju"

Medijske insinuacije o naklonosti tužilaštva mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju, i stavljanju iznad Ustava i zakona bilo kog lica, nijesu tačne, saopšteno je danas iz Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju.

"Naime, postupajući u okviru svoje stvarne i mjesne nadležnosti, po krivičnoj prijavi nevladine organizacije “Crnogorski pokret”, protiv Radović Rista zbog krivičnog djela povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iz člana 199. Krivičnog zakonika Crne Gore, a nakon sprovedenog postupka izviđaja, na osnovu pribavljenih dokaza i podataka, a ne na osnovu bilo čijeg političkog ili vjerskog uvjerenja, ocijenjeno je da se u radnjama prijavljenog Radović Rista nijesu ostvarila bitna obilježja bića prijavljenog krivičnog djela, te da ne postoje osnovi sumnje ni da je isti učinio bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, zbog čega je krivična prijava odbačena obrazloženim rješenjem Kt.br.148/17 od 05.04.2018.godine, koje rješenje je dostavljeno podnosiocu krivične prijave, sa uputstvom o mogućnosti podnošenja pritužbe na isto, a shodno članu 271a. stav 1. Zakonika o krivičnom postupku",saopštio je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju, Luka Martinović.

On ističe da medijske insinuacije o naklonosti tužilaštva bilo kom licu, i stavljanju iznad Ustava i zakona bilo kog lica, nijesu tačne, već krajnje maliciozne.

"A objavljivanje djelova obrazloženja rješenja o odbacivanju krivične prijave, i to ne integralno, već interpretatorski istrgnuto iz konteksta, upravo dovodi do širenja netačnih informacija, posebno imajući u vidu da se radi o odluci koja je podložna provjeri od strane neposredno višeg državnog tužilaštva, te da je podnosilac krivične prijave, kojem je shodno zakonu, data mogućnost da inicira provjeru odluke, upoznat sa sadržajem rješenja o odbacivanju krivične prijave u cjelini", kazao je Martinović.

Ističe da se tužilaštvo u svom radu pridržava isključivo Ustava i zakona.

"Goneći učinioce krivičnih djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, ma ko oni bili, a da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem, te da  niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova", zaključuje Martinović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.