Princ Čarls potvrđen za nasljednika kraljice Elizabete II
Foto: AP

Britanska vlada podržala princa Čarlsa

Princ Čarls potvrđen za nasljednika kraljice Elizabete II

Lideri zemalja Komonvelta odobrili su danas na sastanku u Vindzoru da princ Čarls naslijedi svoju majku, Kraljicu Elizabetu Drugu, na čelu Komonvelta.

Ranije je bilo poziva da pozicija poglavara Komonvelta bude rotirajuća između 53 države-članice, od kojih su većina bivše britanske teritorije, ali da su posljednjih dana kraljica, britanska vlada i drugi lideri podržali princa Čarlsa na toj funkciji.

Elizabeta se nalazi na čelu Komonvelta od kako je preuzela prijesto 1952. godine. Međutim, taj položaj nije nasljedni, te su pojedinci smatrali da bi neko ko nije član kraljevske porodice bio prikladniji za 21. vijek, prenosi Tanjug.

Kraljica Elizabeta, koja sjutra puni 92 godine, rekla je u četvrtak da se nada da će njen sin i nasljednik jednog dana, kako je rekla, "nastaviti važan posao koji je moj otac započeo 1949.".

Britanska vlada podržala je princa Čarlsa kao nasljednika svoje majke na mjestu lidera Komonvelta.

Funkcija poglavara Komonvelta u velikoj mjeri je simbolična, ali je posvećenost kraljice Komonveltu bila velika snaga za preživljavanje tog udruženja.

Kraljica Elizabeta Druga je posjetila skoro svaku državu članicu, često i više puta, tokom 66 godina vladavine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.