DIK odbila prigovor Bojanića, Šaranović: Suočeni smo sa opstrukcijama
Foto: DIK

Odbačen kao nedozvoljen

DIK odbila prigovor Bojanića, Šaranović: Suočeni smo sa opstrukcijama

Današnjoj sjednici Državne izborne komisije prisustvovao je samo ovlašćeni predstavnik kandidata za predsjednika Mila Đukanovića, dok stalni članovi i opunomoćeni predstavnici ostalih kandidata nijesu došli, iako su, kako tvrdi predsjednik DIK-a Budimir Šaranović, uredno pozvani.

Ipak, Državna izborna komisija je na današnjoj sjednici odlučila o prigovoru kandidata za predsjednika Crne Gore Mladena Bojanića.

Bojanić podnio prigovor na regularnost izbornog procesa u cjelini

Prigovori su odbačeni kao nedozvoljeni.

"Prigovor DIK-u saglasno zakonskim odredbama može se podnijeti samo protiv odluka Opštinskih izbornih komisija. O kompletnom prigovoru OIK nijesu odlučivale. DIK je predmetno rješenje donijela većinom glasova stalnog sastava DIK-a", objasnio je Šaranović.

Objasnio je i šta bi se dogodilo da odluku nijesu donijeli.

"Nedonošenje odluke o prigovoru u zakonom propisanom roku kao posljedicu bi imalo poništenja izbora kako bi se stekli uslovi za raspisivanje novih. Imajući u vidu da su tokom izbornog postupka, na nivou države, podnijeta samo tri prigovora, od kojih je jedan podnijela DPS-a nedvosmisleno se ukazuje da su izbori sprovedeni u zakonoskoj proceduri i bez bitnih povreda biračkih prava i da se ne mogu dovoditi u pitanje", rekao je Šaranović.

Komentarisao je i nedolazak dijela članova DIK-a.

"Ovakvo postupanje dijela članova DIK-a bez opravdanog razloga shvaćeno je kao njihova odluka da dalje ne učestvuju u radu DIK-a do završetka ovog izbornog procesa kako bi onemogućili funkcionisanje ovog organa i u krajnjem onemogućili utvrđivanja konačnih rezultata izbora. Oni koji su došli na sjednicu pokazali su visok nivo odgovornosti i profesionalnosti, kao i čuvanje ugleda ovog organa", smatra Šaranović.

Kako je dodao očigledno usaglašen nedolazak dijela stalnih članova DIK-a i opunomećenih predstavnika kandidata dokaz je opstrukcije odnosno pokušaj blokade rada DIK-a u završnoj fazi izbornog postupka i utvrđivanja konačnih rezultata izbora za predsjednika Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.