Francuski hirurg  uspješno uradio drugu transplataciju lica istom pacijentu (FOTO)
Foto: Ilustracija

Bolnica Žorž Pompidu u Parizu

Francuski hirurg uspješno uradio drugu transplataciju lica istom pacijentu (FOTO)

Francuski hirurg je uradio drugu transplantaciju lica na istom pacijentu, što nikad ranije nije urađeno, a pacijent se osjeća dobro.

Doktor Loran Lantieri iz bolnice Žorž Pompidu u Parizu je prvi put presadio novo lice pacijentu Žermou Amonu 2010. godine kada je Amon bio u srednjim tridsetim. Ali kad je obolio 2015. Amon je dobio lijekove koji su se sudarili sa lijekovima koje je primao protiv odbacivanja transplantiranih organa.

Prošlog novembra tkivo na njegovom presađenom licu je počelo da izumire i doktor Lantieri ga je uklonio.

To je ostavilo Amona bez lica, što je stanje koje je Lantieri opisao kao "mrtvac koji hoda". Amon nije imao kapke, uši, kožu i nije mogao da govori ili jede.On je ograničeno čuo i mogao je da se izražava samo tako što bi malo okretao glavu malo pisao, prenosi Beta.

"Ako nemate kožu imate infekcije. Bili smo jako zabrinuti zbog mogućnosti novog odbacivanja", rekao je Lantieri.

U januaru kada se pojavio donor za drugo lice Lantieri i njegov tim obavili su drugu transplantaciju lica na Amonu. Prije nego što su ga podvrgli drugom presađivanju ljekari su morali da zamijene svu njegovu krv u proceduri koja je trajala mjesec dana da bi eliminisali potencijalno zabrinjavajuća antitela iz ranijih tretmana.

TwofacesurgeryAFP

Foto: Corridor Gazette

"Za čovjeka koji je kroz sve ovo prošao, što je kao da si prošao kroz nuklearni rat, on se dobro drži", rekao je Lantieri. On je rekao da se Amon sada prati kao bilo koj pacijent sa običnom transplantacijom lica.

Amonovo prvo presađeno lice donirao je je jedan 60-ogodišnjak a drugi donor je bio 22 godine star.

"Ja imam 43 godine, a donator je imao 22, tako da sam postao 20 godina mlađi", našalio se Amon danas na francuskoj televiziji.

Drugi ljekari pozdravili su napore francuskog tima i rekli da bi ta tehnika mogla da bude upotrijebljena da pomogne kritično bolesnim pacijentima sa malo opcija.

Doktor Bohdan Pomahac sa Univerziteta Harvard koji radi transplantacije lica u SAD rekao je da će slične procedure na kraju postati češće, kako broj pacijenta raste.

Rekao je da će sve više morati da se prihvati da je hronično odbacivanje realnost, i da će transplantacije lica s vremenom postati nefunkcionalne i iskrivljene i da bi tada trebalo razmatrati novu transplantaciju.

On je rekao da se još ne zna koliko dugo bi mogla da traje transplantacija lica, ali vjeruje da bi moglo da bude slično kao i za bubrege oko 10 do 15 godina.

Lantieri je rekao da će njegov tim uskoro objaviti svoje nalaze u medicinskom časopisu i izrazio nadu da će slučajevi kao Amonov ostati izuzetak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.