Vlada donijela odluku o povećanju udjela države u EPCG

Odgovoran odnos

Vlada donijela odluku o povećanju udjela države u EPCG

Vlada Crne Gore donijela je odluku o povećanju udjela države u Elektroprivredi Crne Gore sa 57,01% na 70,16% umjesto na, inicijalno predviđenih 63%.

Vlada Crne Gore je juče na osnovu pribavljenog mišljenja većine članova Vlade usvojila Predlog Ugovora o izvršenju Put opcije i proslijedila ga Skupštini na razmatranje.

"Predlogom Ugovora predviđeno je da, umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 miliona eura za 7.826.438 akcija, Država uplati 68,9 miliona eura za 17.252.885 akcija, i već tokom maja 2018. godine poveća vlasnički udio u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) sa 57,01% na 70,16% umjesto na, inicijalno predviđenih 63%. Na ovaj način, osim što se stiče dvotrećinsko vlasništvo i odgovarajuća akcionarsaka prava, Država već u prvom koraku praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine", kaže se u saopštenju.

Preostale akcije biće, prema Ugovoru, preuzete od strane EPCG kroz mehanizam sticanja sopstvenih akcija, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, i od strane Države u naizmjeničnim tranšama.

Kako se dodaje, Ugovor, takođe, predviđa mogućnost povratka na osnovni scenario isplate u slučaju da bilo koju od planiranih tranši sticanja sopstvenih akcija nije moguće realizovati.

"U poređenju sa osnovnom varijantom iz ugovora iz Avgusta 2016. godine, novim ugovorom postiže se trostruko brža realizacija raskidne klauzule strateškog partnerstva, stvaraju se preduslovi za definisanje jasnih razvojnih i investicionih planova u nacionalnoj elektroprivredi, ali i ostvaruje značajna finansijska ušteda u iznosu od oko 20 miliona eura, odnosno 8% vijednosti inicijalno ugovorene put opcije. Novim ugovorom potvrđuje se odgovoran odnos Države prema ugovorenim obavezama", zaključuju iz Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.