Pažljivo sa djetelinom: Sreću ne donosi svaka, za neke važe potpuno drugačija predanja
Foto: Ilustracija

Pet ili više listova

Pažljivo sa djetelinom: Sreću ne donosi svaka, za neke važe potpuno drugačija predanja

Pazite, neke djeteline vam donose nesreću!

Djetelina sa četiri lista važi za srećnu biljku, ali da li znate šta znači kada nađete onu sa 5 i više listova? Nije baš svaka srećna!

Naime, ova biljka ima složene listove koji su najčešće sastavljeni od tri djelića, a nešto rjeđe i više njih. Kako su djeteline koje imaju više od tri lista rijetke, za njih se vezuju brojna narodna vjerovanja, od kojih je najpopularnije ono da djetelina sa četiri lista donosi sreću onome koje nađe.

Možda vam je manje poznato vjerovanje da i djeteline sa ostalim brojem listića mogu donijeti sreću, ali i nesreću.

Koje djeteline donose sreću, a koje nesreću:

Srećne su one s 4, 6, 8 i 9 listova. Što je više listova to je više sreće.

Nesreću donose djeteline s 5 i 7 listova, pa ukoliko ih pronađete, trebalo bi da ih uništite, prenosi Telegraf.

Više sreće donese ona djetelina koju slučajno nađete, nego one koje namjerno tražite. Kad pronađete srećnu djetelinu, trebalo bi da je otkinete noktima ili zubima, i da je stavite u svilenu maramicu i nosite uz srce, a o njoj nikome da ne pričate. Srećna djetelina sa devet listova je veoma rijetka, a nosi se uz sebe i noću i danju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.