U zabludi ste ako mislite da su razgovori na Messenger-u privatni
Foto: Ilustracija

Fejsbuk skenira vaše poruke

U zabludi ste ako mislite da su razgovori na Messenger-u privatni

Vrlo vjerojatno pretpostavljate da su razgovori poslati na Facebook-ovu aplikaciju Messenger privatni.

Ako zaista tako mislite, nijeste u pravu.

Naime, Facebook je potvrdio u četvrtak da koristi automatizovane alate odnosno da rutinski skenira poruke poslate preko Messengera - i to, kako kažu u kompaniji, zbog zaštite korisnika od malvera i kako bi spriječili zloupotrebu fotografija djece. Takođe, podsjećaju, korisnicima omogućuju prijavljivanje onih poruka za koje smatraju da se njima krše pravila koje je postavila društvena mreža i koji su svojevrsni standard.

Moderatori Facebooka mogu pregledavati sve poruke koje označe korisnici ili automatizovani sistemi.

Već dugo je jasno da Facebook "nadzire" postove kako bi bili u skladu s postavljenim standardima zajednice. No, sasvim je sigurno da je većina korisnika vjerovala da su poruke koje šalju preko Messengera privatne odnosno da ih niko drugi ne čita.

Ali, sad je jasno da nije tako.

Facebook je u saopštenju objavljenom u četvrtak naveo da im je prioritet privatnost poruka njihovih korisnika, ali kompanija je branila alate kojim rutinski skeniraju poruke. Taj sistem je "vrlo sličan onim koje danas koriste druge internetske kompanije".

"Sadržaj poruka između korisnika ne koristi se za ciljano oglašavanje",rekao je portparol kompanije. "Ne slušamo vaše glasove niti videopozive", poručio je.

Facebookova aplikacija Messenger pod lupom je nakon što je ove nedjelje predsjednik Uprave Facebooka Mark Zukerberg rekao da je kompanija "otkrila" da su "senzacionalne poruke" poslane putem Messengera u Mianmaru.

"U tom slučaju, naši sistemi otkrivaju da se to događa", rekao je Zukerberg.

"Prestanemo te poruke da ne prođu", dodao je.

Protiv takve prakse ustali su borci za ljudska prava i novinari koji tvrde da je Facebook širio pogrešne informacije u toj zemlji, a koje rasplamsavaju etničko nasilje protiv muslimanske manjinske skupine "Rohingya".

Nakon što je izbio skandal s "Cambridge Analyticom", u posljednjih nekoliko nedjelja Facebook je promijenio platformu i svoju politiku oko pristupa korisničkim podacima i njihovoj transparentnosti.

Zukerberg je rekako kako bi njegova kompanija trebala bolje da objasni što radi s prikupljenim podacima korisnika, prenosi N1.

"Postoje mnoge pogrešne percepcije o tome što mi zapravo radimo",rekao je.

Odgovore na ta pitanja i mnoga druga očekuju milioni korisnika Facebooka, ali i oni koji nijesu korisnici popularne društvene mreže. Objavljeno je da Facebook ima podatke i o ljudima koji ne koriste popularnu društvenu mrežu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.