EVO kako da se otarasite bora smijalica
Foto: Ilustracija

Izbor pudera itekako bitan

EVO kako da se otarasite bora smijalica

Osim što su posljedica starenja, bore oko očiju i usta nastaju i usljed godina smijanja. Međutim, uz izbor pudera i podloge koji savršeno odgovaraju tenu možete ih ublažiti.

Ako ne možete da pogodite nijansu identičnu vašoj koži, bolje je odlučiti se za onu koja je malo svjetlija od tena, jer će koža izgledati svježije. Nijanse uvijek isprobavajte na licu: napravite liniju puderom od obraza do linije vilice, lagano je utrljajte u kožu i pogledajte kako izgleda na prirodnom svjetlu.

Puder ili baza za šminku posebno je važan za područje oko usta, ali i usne. Najprije stavite dnevnu hidratantnu kremu, zatim balzam za usne, sačekajte nekoliko minuta pa sve fiksirajte puderom. Što se tiče linija oko očiju, skrenućete pažnju s njih kremastim sjenkama. A ispod očiju nanesite svijetli korektor kako biste izgledali odmorno. 

Tečni puder, a ne u prahu za zreliju kožu 

Puder u prahu najviše će istaći bore pa je mnogo bolji izbor onaj u tečnom obliku, ali štedljivo s njim. Da bi on stvarno dobro izgledao na koži, ona prije svega mora biti njegovana. To znači da je piling jedanput nedjeljno obavezan, a pri skidanju šminke nemojte biti pregrubi, posebno oko očiju. 

Šećer i kokosovo ulje ublažavaju bore 

Možete i sami da pripremite sredstvo za ublažavanje bora smijalica, a potrebne su vam kašičica kokosovog ulja i kašičica smeđeg šećera. Pomiješajte sastojke, pa nanesite oko usta i isperite nakon minut-dva. Masaža tom mješavinom izazvaće "omekšavanje" bora, a i kasnije će koža bolje upijati hidratantnu kremu, prenosi Super žena. 

"Škiljenje" takođe izaziva bore oko očiju 

Ulje noćurka, jojobe, aloe vere ili susama idealni su za dubinsku hidrataciju kože i njenu elastičnost. Osim kozmetike, za lijepu kožu sa što manje bora važna je i ishrana s obiljem voća i bar osam čaša vode na dan. Ako previše naprežete oči, to takođe izaziva nastanak bora, pa obavezno posjetite očnog ljekara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.