Ubjedljiva pobjeda čovjeka koji je
Foto:Anadolija

Strani mediji o pobjedi Đukanovića

Ubjedljiva pobjeda čovjeka koji je "odbio" Rusiju i uveo zemlju u NATO

Zapadne agencije prenijele su vijest o pobjedi lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

Te agencije u prvi plan ističu da je pobijedio kandidat čija je stranka "odbila" Rusiju i uvela zemlju u NATO.

Agencija AP navela je da je Đukanović ubjedljivo pobjedio i izbjegao drugi krug izbora, kao i da se radi o čovjeku koji je odbio Rusiju kako bi svoju zemlju uveo u NATO.

Agencija dalje navodi, da su to ovi izbori prvi od kako se Crna Gora pridružila zapadnoj vojnoj alijansi u decembru i da su smatrani testom za Đukanovića, koji favorizuje evropske integracije naspram bliskih veza sa tradicionalnim saveznikom Rusijom, prenosi B92 pozivajući se na Tanjug.

Kako se navodi, Đukanović, dominantni političar i njegova stranka vladaju Crnom Gorom skoro 30 godine, a za to vrijeme Đukanović je već bio i premijer i predsjednik. 

Svojevremeno, navodi se, on je bio najmlađi premijer neke evropske države, kada je 1991. godine, u 29. godini izabran na tu funkciju. 

Navodi se i da je on predvodio državu koja je proglasila nezavisnost 2006. godine i stajao je iza zahtjeva da se ta država pridruži NATO. 

Rojters prenosi da je na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori pobijedio veteran, pro-evropski političar Milo Đukanović čija je stranka uvela državu u NATO i vodi je ka članstvu u EU. 

Agencija podsjeća da je funkcija predsjednika uglavnom ceremonijalna, ali da se očekuje da će Đukanović, koji ima znatnu moć, preko DPS-a uticati na politku. 

Agencija Tass prenijela je vijest o pobjedi Đukanovića uz konstataciju da je obećao da će omogućiti toj državi članstvo u EU do kraja svog petogodišnjeg mandata. 

Ruski medij navodi i da je on na vlasti u Crnoj Gori 27 godina od 1991. godine, a da bi do kraja mandata mogao da provede 32 godine. 

Tass ga, po dužini vladavine, poredi sa liderom Zimbabvea Robertom Mugabeom koji je na vlasti bio 40 godina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.