Đukanović: Pobijediću danas
Foto: DPS

Glasali predsjednički kandidati

Đukanović: Pobijediću danas

Građani Crne Gore su danas na predsjedničkim izborima birali novog šefa države u narednih pet godina. Birališta su otvorena u 7 a zatvorena u 20 časova.

Lider DPS-a i kandidat za predsjednika Milo Đukanović, glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Savo Pejanović".

Đukanović je nakon glasanja kazao da očekuje da pobijedi u prvom krugu predsjedničkih izbora i da očekuje će građani potvrditi da zemlja "odlučno nastavlja putem evropskog razvoja".

Odgovarajući na pitanje novinara da li će biti drugog kruga, Đukanović je odgovorio: "Ako ga bude, pobijediću kao i u prvom".

"Očekujem pobjedu u prvom krugu. Pobijediću danas", iznio je svoju procjenu Đukanović.

Đukanović je kazao da je predizborna kampanja iskorak u pogledu neke nove demokratske kulture u Crnoj Gori.

"Verujem da je ovo jedno dobro iskustvo i da iz njega dobijamo potvrdu da se Crna Gora veoma postojano kreće putem usvajanja evropskih, demokratakih standarda, da postaje zrelo društvo koje će se u bliskoj budućnosti kvalifikovati za članstvo u EU", kazao je Đukanović, prenosi Beta.

Predsjednički kandidat Marko Milačić glasao je na biračkom mjestu 65-a, u Podgorici. Mladen Bojanić u 10 sati iskoristio je glasačko pravo na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Maksim Gorki".

“Pozivam građane Crne Gore da u što većem broju izađu na izbore i da svi zajedno olovkom i uz osmijeh daju glas za slobodnu i demokratsku Crnu Goru. Da zajedno zaustavimo autokratu da Crnu Goru uvede u diktaturu”, poručio je Bojanić.

biraliste5

Kandidat Hazbija Kalač glasao je na biračkom mjestu broj 42 - Ibarac IV u Rožajama, Vasilije Miličković  na biračkom mjestu u Mjesnoj zajednici Jedinstvo u Maslinama i kandidat Dobrilo Dedeić glasao je na biračkom mjestu broj 46, Osnovna škola ''Vojin Popović'' - područna jedinica Gornji Crnci i kandidatkinja za predsjednicu Draginja Vuksanović glasala je na biračkom mjestu broj 1, Dom kulture „Vladimir Popović Španac“ u Baru.

Vuksanović je naglasila da danas ulazi proljeće u sve domove crnogorskih građana i da će konačno svanuti Crnoj Gori.

“Očekujem da se ovaj izborni dan završi u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da svi građani glasaju u interesu svoje djece, njihovom interesu i interesu države Crne Gore.Dolaze promjene, došlo je proljeće, za bolji život naše omladine i budućnost naše države.”, kazala je Vuksanović.

Draginja4768x1024

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) do 19 sati glasalo je 59.3 % birača.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na predsjedničkim izborima do 19 sati u Crnoj Gori, glasalo je 58,6 odsto birača, saopšteno je iz te organizacije.

Kako je saopšteno iz Državne izborne komisije do 15 časova glasalo je 41,95%% birača.

Na današnjim predsjedničkim izborima, sedmim od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i trećim od obnove nezavisnosti, učestvuje sedam kandidata.

Prvi na listi je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, a drugi Mladen Bojanić, kandidat opozicionih partija, Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat Stranke pravde i pomirenja (SPP) Hazbija Kalač je na trećem mjestu na glasačkom listiću, na četvrtom je privrednik Vasilije Miličković, a na petom Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije. Na šestom mjestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović.

Današnje izbore nadgleda preko stotinu stranih posmatrača OEBS-a, kao i više od hiljadu posmatrača Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) i Centra za demokratsku tranziciju (CDT). 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.