Sastanak Savjeta bezbijednosti UN: NATO podržava napade na Siriju
Foto: Rojters

Napad neće ostati bez posljedica

Sastanak Savjeta bezbijednosti UN: NATO podržava napade na Siriju

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska pokrenule su sinoć vazdušne napade na ciljeve u Siriji.

U napadu kod Homsa povrijeđena su tri civila, javili su sirijski državni mediji.

Pentagon je saopštio da su u rundi napada pogođene tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja. 

Ruski ambasador u SAD poručio je da napad neće ostati bez posljedica. Sirijske vlasti navode da napad predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Kanadski premijer Džastin Trudo podržao je danas vojnu intervenciju predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama u Siriji.

Trudo je rekao da Kanada podržava "neophodan odgovor" svojih prijatelja i da najsnažnije osuđuje upotrebu hemijskog oružja u Siriji. 

On je to rekao u Limi, glavnom gradu Perua, na samitu predstavnika američkih država.

Trudo je rekao da će Kanada učestvovati, zajedno sa drugima, u istrazi upotrebe hemijskog oružja protiv sirijskih civila i da "odgovorni za to moraju biti privedeni pravdi".

Francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je danas da su zajednički vojni udari SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji bili uspješni, kao i da je cilj te misije postignut.

Parli je rekla, uoči sastanka bezbjednosnog saveta u Francuskoj, čiji je član i predsjednik Emanuel Makron, da je sposobnost Sirije da proizvodi i skladišti hemijsko oružje u velikoj mjeri smanjena.

"Misija je bila uspješna. Njeni vojni ciljevi su postignuti", kazala je ona.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tvrdi da svi NATO saveznici podržavaju udare na Siriju koje su izvele SAD, Velika Britanija i Francuska, prenosi AP. 

Ranije danas on je lično podržao vojnu akciju  protiv Sirije, ocijenivši da će ona smanjiti sposobnost za dalje napade hemijskim oružjem na sirijski narod.

"Podržavam akcije SAD, Velike Britanije i Francuske protiv postrojenja i hemijskog oružja sirijskog režima. To će smanjiti sposobnost režima da dodatno napadne sirijski narod hemijskim oružjem", izjavio je Stoltenberg.

NATO je, podsjetio je on, dosljedno osuđivao Siriju koja je nastavila da koristi hemijsko oružje i tako grubo kršiti međunarodne norme i sporazume.

Korišćenje hemijskog oružja neprihvatljivo je, a odgovorne osobe moraju snositi odgovornost, navodi se u izjavi generalnog sekretara Alijanse.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.