Mogerini: Zapadni Balkan jeste Evropa i biće dio budućnosti EU
Federika Mogerini

Uoči posjete Balkanu

Mogerini: Zapadni Balkan jeste Evropa i biće dio budućnosti EU

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je uoči posjete regionu da je "trenutak za pozitivne promjene kako bi se postigao nepovratan napredak ka EU".

Mogerini će naredne sedmice posjetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju kako bi predstavila nove godišnje izvještaje Evropske komisije o napretku tih zemalja u eurointegracijama.

Uoči posjete Mogerini je saopštila  da "Zapadni Balkan jeste Evropa i da će biti dio budućnosti EU, snažnije, stabilne i ujedinjene Unije", prenosi Beta.

"To je zajednički interes i zajednička odgovornost (EU) i zemalja regiona, za dobrobit svih naših građana. Trenutak je za pozitivne promjene kao bi se postigao nepovratan i transformišući napredak ka EU", navela je Mogereini u saopštenju.

Kako je najavljeno u Briselu, posjeta regionu uslijediće poslije rasprave o Zapadnom Balkanu u Savjetu za spoljne poslove, 16. aprila u Luksemburgu i usvajanja Paketa proširenja koji će Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han zajedno predstaviti 17. aprila u Strazburu.

Šefica evropske diplomatije će prvo posjetiti Tiranu, 17. i 18. aprila, a potom odlazi u Skoplje gdje će joj se pridružiti i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Balkansku turneju Mogerini nastavlja posjetom Tivtu i završava u Beogradu, 19. aprila.

Očekuje se da će, osim o godišnjem izvještaju o napretku u eurointegracijama, šefica evropske diplomatije sa sagovornicima u Beogradu razgovarati i o predstojećoj posjeti predsjednika Evropskog savjeta Donalda Taska u okviru priprema za majski Samit EU i Zapadnobalkanske šestorke u Sofiji.

U saopšenju iz Brisela navodi se da će Mogerini u Skoplju prisustvovati i neformalnom skupu premijera Zapadnog Balkana koji će se okupiti na Digitalnom samitu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.