Crna Gora da nastavi sa mjerama fiskalne konsolidacije, i da smanji prijevremeno penzionisanje
Foto: AA

Izvještaj Svjetske banke za CG

Crna Gora da nastavi sa mjerama fiskalne konsolidacije, i da smanji prijevremeno penzionisanje

Crna Gora treba i u narednom periodu da nastavi sa sprovođenjem fiskalne konsolidacije, da revidira poreska izuzeća, a takođe je potrebna optimizacija zaposlenih u javnom sektoru, kao i smanjenje prijevremenog penzionisanja, zaključci su Svjetske banke, predstavljeni u redovnom ekonomskom izvještaju, koji je danas prezentovan u Podgorici.

Izvještaj pokazuje da su najveće stope ekonomskog rasta u 2017. godini zabilježili Kosovo i Crna Gora, 4,4 odsto BDP-a, zbog povećanih investicija u javnu infrastruktutu. 

Glavna ekonomistkinja Svjetske banke za Crnu Goru Sanja Madžarević – Šujster, istakla je tokom predstavljanja izvještaja da je u prošloj godini u Makedoniji, zbog političke krize stopa rasta bila na pozitivnoj nuli. Srbija je zabilježila rast od 1,9 odsto, Bosna i Hercegovina od tri odsto, dok je ekonomski rast u Albaniji bio 3,8 odsto. 

Madžarević – Šujster je istakla da je u prošloj godini došlo do usporavanja rasta zaposlenosti. 

„U 2016. smo imali velike stope rasta zaposlenosti, na Kosovu 15 odsto. Ali, u 2017. imamo smanjenje stope zaposlenosti u cijeloj regiji. Nezaposlenost mladih je smanjena, djelimično zbog emigracije. Emigrantski trendovi su nastavljeni i prethodnih godina i čine ih obrazovani i mladi ljudi“, istakla je Madžarević – Šujster. 

2018041122975924032607313Web

Foto:AA, Madžarević-Šujster

Ona je poručila da jedino u BiH nije došlo do sustizanja zaposlenosti kao u periodu prije krize, iz 2008. godine. 

„U 2018. očekujemo povećan privredni rast u regiji“, kazala je Madžarević – Šujster. 

Kada je riječ o Crnoj Gori, ona je poručila da se mora nastaviti sa sprovođenjem fiskalne konsolidacije. 

„Postoje opcije za unapređenje penzione politike, u dijelu prijevremenog penzionisanja. Optimizacija zaposlenih u javnom sektoru takođe je nešto što će unaprijediti kvalitet javne potrošnje“, ocijenila je Madžarević – Šujster. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.