FIFA planira da zabrani pozajmice
FIFA

FIFA planira da zabrani pozajmice

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) razmatra novine koje bi mogle uskoro da stupe na snagu, a jedna od njih je posebno interesantna – zabrana pozajmica.

FIFA smatra da brojni klubovi zloupotrebljavaju sistem pozajmica igrača, oni najboogatiji najviše, jer u enormnom broju, za određenu naknadu naravno, uzimaju igrače od drugih klubova, međutim ne daju im šansu, već ih masovno šalju na pozajmice.

U većini slučajeva skoro da i ne postoji namjera niti dugoročan plan kluba da se igrači zadrže, ali često dobro zarade od njihove dalje prodaje.

Čelsi je neko vrijeme svjetski rekorder po broju igrača koje šalje na pozajmicu, trenutno ih ima 22, međutim Juventus je aktuelni prvak sa čak 41 igračem koji se "kale" u drugim klubovima. U pitanju su uglavnom mladi fudbaleri. Udineze ne zaostaje mnogo (27), Mančester siti ih ima 18...

Osnovni princip pozajmica je urušen, smatraju u FIFA, suština se gubi – igrači koji se dovode na pozajmice u tom klubu bi trebalo da imaju veliki prostor da igraju, a to se ne dešava. Na ovu temu već izvjesno vrijeme vodi se živa rasprava u sjedištu FIFA koja je okupila autoritete vodećih fudbalskih organizacija: FIFpro (Međunarodno udruženje profesionalnih fudbalera), ECA (Evropska asocijacija klubova), WLF (Svjetski forum liga). U debatu su uključeni i bivši igrači, sada angažovani u FIFA, Zvonimir Boban, Kafu, Edvin Van Der Sar i Marko Van Basten.

Svi oni bi trebalo da izvedu zaključke i donesu odluke za dobrobit fudbala i zaštiti igrača, pa bi konkretno moglo da se desi da pozajmice čak budu ukinute ukoliko se utvrdi da se klubovi ne vode principima o pozajmici.

FIFA bi u oktobru mogla da donese odluku povodom ovog slučaja.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.