BP: Preko 5 000 bespravnih objekata, evo koliko će nas koštati legalizacija
Bijelo Polje, foto: Opština BP

Procedura i cijene po zonama

BP: Preko 5 000 bespravnih objekata, evo koliko će nas koštati legalizacija

Prema podacima Uprave za nekretnine broj bespravnih objekata u Bijelom Polju kreće se oko 5 hiljada. Shodno Zakonu o planiranju i izgradnji do 15. jula ove godine vlasnici su dužni podnijeti zahtjev za legalizaciju. Do 5. aprila Sekretarijat za uređenje prostora primio je 32.

Sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Bijelo Polje Aleksandra Bošković objašnjava i da broj bespravnih objekata prelazi brojku od 5 hiljada, budući da postoji veliki broj objekata koji uopšte nisu evidentirani u katastru.

Podsjećanja radi, Zakon o planiranju prostora izgradnje objekata stupio je na snagu 14. oktobra 2017. godine uz ostavljeni rok od 9 mjeseci za podnošenje zahtjeva za legalizaciju.

Kako je Bošković pojasnila za portal Kodex uz zahtjev za legalizaciju objekta vlasnici bespravnih objekata obavezni su da podnesu elaborat izvedenog stanja objekta urađen od ovlaštene geodetske agencije koji takođe mora biti ovjeren od strane katastra. Uz to, prilaže se i List nepokretnosti sa zabilježbom postojanja objekta na parceli  te se uz popunjen obrazac zahtjeva predaje Opštini na dalji postupak i odlučivanje.

"Mi smo u obavezi u roku od 15 dana po podnošenju Zahtjeva da utvrdimo da li je taj bespravni objekat uklopljen u trenutno važeće planove. Ukoliko nije, prekidamo postpak do donošenja plana generalne regulacije. Ukoliko jeste uklopljen u postojeće planske dokumente obavještavamo vlasnike bespravnih objekata da izvrše dopunu dokumentacije, u smislu dokaza o vlasništvu, projekta ukoliko je potreban obzirom da se za objekte od 200 m2 neto površine ne radi projektna dokumentacija", kazala nam je Bošković.

30232870102091657565795001221406723o

Bošković očekuje veći broj Zahtjeva u narednom periodu, foto:Kodex 

Do sada nijedno rješenje nije urađeno budući da je omogućen rok do 120 dana da se dopuni dokumentacija. U tom periodu, investitor mora uplatiti iznos naknade za komunalno opremanje i dostaviti potrebnu zakonom potrebnu dokumentaciju.

Cijene naknade za komunalno opremanje variraju u zavisnosti od zona, napominje Bošković.

- Cijene izražene u eurima po metru kvadratnom su sledeće:  I zona, strogi centar grada 44 eura/m2 korisne površine, II zona 35.20 eura/m2, III zona 26.40 eura/m2, IV zona 22 eura/m2  i V zona 13.20 eura/m2.  VI zona je van generalnog urbanističkog rješenja Bijelog Polja i to je zona u kojoj se ne plaća naknada za komunalno opremanje - kazala je ona.

Predviđeno je jednokratno i plaćanje u ratama.

Prema riječima Bošković, za jednokratno plaćanje Odlukom koju je usvojio lokalni parlament predviđeno je umanjenje cijene za objekte osnovnog stanovanja od oko 50%  te mogućnost za stambene objekte do 300 m2 neto površine umanjenja od oko 40 %. Popust za kvadraturu od preko 300 m2 nije predviđen.

Što se tiče plaćanja u ratama, za objekte osnovnog stanovanja predviđeno odloženo plaćanje na 20 godina a za ostale objekte do 10 godina (objekti površine preko 300 m2/poslovni objekti, stambeno-poslovni).

Bošković ističe da nepotpuna dokumentacija nije i neće biti prihvaćena a do 5. aprila su podnijeta 32 Zahtjeva za legalizaciju.

bijelopoljegrad8

Bijelo Polje, foto:VIP

Sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Bijelo Polje primjećuje da sve više zahtjeva pristiže ovih dana te dodaje da vlasnici moraju da izvrše uknjižbu objekata u katastru što je procedura koja iziskuje određeno vrijeme. 

"Mislim da ih ima dosta u proceduri kod nadležne Uprave za nekretnine, u narednom periodu očekujemo povećan broj zahtjeva", kaže Bošković.

Postupak legalizacije

Kontaktirali smo i jedinu ovlaštenu geodetsku agenciju u Bijelom Polju, Geodeting doo, koji su nam pojasnili cijeli postupak legalizacije. 

Ističu da je postupak isti za sve nelegalne objekte i okvirno u Bijelom Polju prema njihovoj procjeni traje oko 30 do 40 dana a  izgleda ovako:

1) Potrebno je iz katastra izvaditi koordinate parcele (ili parcela) na kojoj se nalazi objekat - cijena varira u zavisnosti od veličine parcele (od par eura i više),

2) Izrada elaborata ucrtavanja i etažne razrade objekta. Cijena kod Geodeting agencije, jedine ovlaštene i Bijelom Polju je 150 € pa naviše u zavisnosti od veličine objekta,

3) Ovjera izrađenog elaborata u katastru nepokretnosti, po cijeni od 5€ za zahtjev i 20€ za naknada za ovjeru,

4) Sa ovjerenim elaboratom je potrebno od notara uzeti izjave - cijena oko 50 €,

5) Sa ovjerenim elaboratom i izjavama od notara vrši se knjiženje objekta u katastru nepokretnosti - cijena 13€ za zahtjev i 10€ za naknadu,

6) Nakon upisa u katastru nepokretnosti, rješenje se šalje na adresu vlasnika. 8 dana po prijemu ukoliko nema žalbi, objekat se knjiži.

7) Kad se objekat uknjiži, vadi se novi List nepokretnosti u kom postoji upisan objekat sa teretom “Nema građevinsku dozvolu” - uz novih 5€ za zahtjev i 3€ naknade,

8) Popunjava se zahtjev za legalizaciju,

9) Ovjereni elaborat, list nepokretnosti i zahtjev za legalizaciju se predaju Sekretarijatu za urbanizam i  time se konačno ulazi u proces legalizacije.

 

legalizacija

ilustracija

Nakon predaje zahtjeva za legalizaciju, službenici urbanizma daju dalje instrukcije vezano za komunalije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i drugu dokumentaciju potrebnu za privođenje legalizacije kraju.

Svi vlasnici bespravnih objekata koji ne podnesu zahtjev za legalizaciju do 15. jula biće obavezni da plaćaju naknadu za korišćenje prostora, koja će obračunavati na godišnjem nivou i plaćati sve do momenta uklanjanja objekta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.