Vraćeno 36 tona hrane zbog pesticida i drugih zabranjenih materija
Ilustracija

Vraćeno 36 tona hrane zbog pesticida i drugih zabranjenih materija

U 17 tona ananasa, jabuka i mandarina pronađene su prekomjerne količine pesticida i zabranjenih materija koje služe da se što duže odloži proces truljenja, pokazuje februarski izvještaj o kontrolama hrane Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove.

Sa graničnih prelaza vraćeno je i 19 tona voćnog jogurta, paradajz pirea, graška, tjestenina, šlaga i tost hljeba. Nedozvoljene količine pesticida pronađene su u 2.711 kilograma ananasa, 5.300 mandarina, dok je zabranjeni difenilamin, koji služi da se što duže odloži proces truljenja, nađen u 9.168 kg jabuka.

U tri tone hrane za životinje nađene su nedozvoljene količine aflatoksina, a inspektori nijesu dozvolili uvoz 13.305 litara voćnog jogurta zbog pogrešnog označavanja, odnosno informisanja potrošača.

Sa granice je vraćena pošiljka od 660 litara paradajz pirea zbog prisustva aditiva „benzoeve kiselina”, kojeg ne smije biti. Nije dozvoljen uvoz 180 kg graška u konzervi, 230 kg tjestenine, 2.571 kg šlaga i 2.322 kg svježeg tost hljeba zbog označavanja.

“Od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinjskog porijekla u nadležnosti inspekcije za hranu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti, tokom februara zabranjen je uvoz i stavljanje u slobodan promet šest pošiljki ukupne težine 19.268 kg, koje su po zahtjevu uvoznika vraćene inoisporučiocima”, navodi se u izvještaju za februar.

U izvještaju se konstatuje da je nakon završene superanalize isporučiocu vraćena jedna pošiljka proizvoda od mlijeka, dok nije dozvoljen uvoz dvije pošiljke svježe ribe zbog neuslovnog transportnog vozila.

Radi dodatnog obilježavanja tj. deklarisanja hrane u skladu sa propisima, četiri pošiljke su upućene u skladišta pod carinskim nadzorom tri pošiljke smrznute piletine, jedna pošiljka meda i jedna pošiljka dodataka hrani za životinje i do završenog postupka su van prometa piše u analizi Uprave za bezbjednost hrane.

Inspektori su na unutrašnjem tržištu kontrolisali 285 objekata. Radi se o 53 objekta za proizvodnju hrane, 81 trgovina na malo i 111 ugostiteljskih objekata burekdžinica i ćevabdžinica sa usluživanjem, 29 skladišta hrane, šest objekata javne ishrane…

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.